Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Създаването на един спектакъл: умение, усърдна работа и чисто сърце

Автентични костюми, отразяващи различните стилове на китайските династии, са част от обаянието на спектакъла на NTDTV. (Courtesy of Amy Lee)

Matthew Little, Epoch Times

Костюми, хореография и високотехнологични декори възкресяват миналото. Всичко е в подготовката, която отнема година. Автентичните костюми, прецизната хореография и изумителните декори превръщат Спектакъла за Китайската Нова Година на NTDTV (NTDTV's Chinese New Year Spectacular) в наслада за окото.

Разбира се, танцьорите от Небесната трупа (Divine Performing Arts), пътуващи със Спектакъла, са най-важните. Спектакълът е уникален сред китайските културни представления с усилията си да пренесе миналото в наши дни. Танцьорите предават 5-хилядолетната история на Китай и многобройните фолклорни традиции от Тибет до Монголия и региона Юнан, както и танци от императорския двор.

Юнг Юнг Цуай (Yung Yung Tsuai) е една от хореографите на Небесната трупа и преподавател в Школата по модерни танци “Марта Греъм” (Martha Graham School of Contemporary Dance). Като хореограф и учител по танци, тя помага на стотиците танцьори в спектакъла при подготовката им за годишното представление. Тази подготовка включва ежедневни репетиции, които започват непосредствено след края на турнето на Спектакъла за годината.

За Цуай характерът на изпълнението е точно толкова важен, колкото и майсторството, с което то е представено.

“Когато изкуството представя красотата и добрата страна от човешката природа, то може да повлияе положително на хората в отношенията им с другите и в личния им живот”, казва тя.

По думите й, Спектакълът е уникален поради начина, по който пренася публиката във време, когато хората са придавали особено значение на галантността, лоялността и честността.

“Ние не само представяме на хората традиционната китайска култура; ние пробуждаме онази част у тях, която копнее за красота и доброта”, добавя Цуай.

Колоритни автентични костюми

Докато танцьорите и темите на хореографията носят традициите на древната китайска култура, костюмите пресъздават тази автентичност чрез сияйни цветове. Подготовката на костюмите, подобно на тази на танцьорите, е дълъг и усърден процес.

Създаването на костюмите започва с идеята за танца. Ако танцът пресъздава определена династия, костюмът трябва да отразява коректно историческия момент, пояснява главният дизайнер Ейми Лий (Amy Lee).

“Когато дойдох в САЩ, видях, че е много трудно да се намери някакво изображение на традиционната китайска култура. С това представление имам надеждата, че ще съумея да съхраня своята култура за дъщеря си и за следващото поколение.”

Дизайнерите се допитват до картини, фрески и статуи от дадения период, за да придобият представа за съответните дреха, прическа, обувки и аксесоари от това време. Те правят скици на възможните облекла с разбирането, че костюмите трябва да са не само точни отражения на епохата, но и да позволяват на танцьорите да се движат свободно в тях по време на всичките 80 представления.

Скиците се превръщат в потенциални костюми след посещението на магазина за костюми. Съставен е образец и е изработен примерен модел. Ако той бъде одобрен, моделът става първият от десетки такива. Ако не - процесът започва отначало.

Лий наблегна на по-дълбокия смисъл, който се влага в костюмите. „Облеклото не е просто начин за прикриване на тялото. То отразява и мислите на човека, неговата култура и уважението му към боговете.”

Високотехнологични декори за една древна култура

Всички танци и ослепителни костюми се нуждаят от среда, от място, където да пресъздадат историческите си изпълнения. Това усещане за място е в лоялността към миналото, получаващо технологичен тласък от настоящето.

Този тласък е високотехнологичен микс от изкуство, фотоелектричество и прожектирани на фона сцени.

Спектакълът използва тази комбинация, за да създаде анимирани декори, които пренасят пейзажи и архитектура от древен Китай в театралните сцени по света.

По думите на Джим Чу (Jim Chu), един от експертите по дигитален дизайн на New Tang Dynasty TV (NTDTV), процесът започва седем-осем месеца преди представлението. Подобно на създаването на костюмите, и този процес започва с проучване на книги, картини и всичко, което би позволило да се хвърли светлина върху историята.

„Дори и най-малкият детайл трябва да е прецизен. Не може да има прозорец от династията Минг или врата от династията Чинг в сграда на династията Танг. Експерт от публиката може да го забележи”, шегува се той.

Също както танците и костюмите, декорите играят важна роля, поради което е необходимо това щателно проучване. Всички те трябва да са в синхрон, за да пренесат миналото и истинския характер на древен Китай в настоящето. Да пресъздадеш миналото за епохи като тази на династията Танг, където е било придавано голямо значение на добродетелта и благочестието, е като да вдъхнеш живот на най-доброто от човешката култура.

Така танцьори, костюми и декори работят заедно, за да пренесат публиката в едни от най-възвишените периоди, които светът някога е познавал. Разбира се, други елементи също играят роля. Реквизит като огромни лотоси, на които седят Буди, като знамена и мечове, също трябва да бъдат изработени.

Една година отнема и подготовката на Небесния оркестър (Divine Performing Arts Orchestra). Но това е отделна история.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!