Предимства и недостатъци на подземните жилища

Да живееш под земята звучи като идея от приказките и филмите – Билбо Бегинс например и неговата землянка са сред запомнящите се картини от „Властелина на пръстените“.

Подземните жилища в някои части на света обаче не са толкова екстравагантно решение – такива са например скалните домове на берберите в северозападна Африка.

По данни на BBC от 2003 г. в САЩ има около 100 хил. жилища, които под една или друга форма попадат в категорията „подземни“ или „вкопани“ жилища, а в Китай – 40 млн.

Във Великобритания пък съществува специална асоциация за поощряване на този тип структури - British Earth Sheltering Association (BESA). От BESA признават, че подземното строителство по принцип е по-подходящо за изграждане на складове, фабрики, паркинги и офиси, като покривите им се превръщат в паркове и градини. Според асоциацията макар и първоначално подземното строителство да излиза по-скъпо, в дългосрочен план е по-икономично.

Освен специална асоциация, на Острова има и няколко известни подземни имота.

Първият, наречен Underhill, е построен в края на 70-те години на миналия век в едно поле в Уест Йоркшир. В него живее самият му архитект - Артър Куормби, който твърди пред местното издание icHuddersfield: „На хората не им допада идеята да строят под земята. Мислят си, че е тъмно, студено и пълно с охлюви и червеи. Но съвсем не е така. Всъщност да живееш в земята се оказва въпрос на правилно съчетаване на светлина, пространство, растения и вода, за да се възползваш от тях максимално“. Жилището на Куормби никак не е мрачно или скучно, като в него има дори басейн със стъклен покрив, през който прониква светлина.

През 1983 г. Куормби създава за частен инвеститор Mole Manor (Имението на къртицата, англ.), проект в малкото селце Уестънбърт в Глостършир, пише findaproperty.com.

Овалната сграда, в която също има басейн, както и пространни помещения с римски колони, разбива клишето, че подземното жилище е мизерна клаустрофобична влажна дупка. Имотът се превръща в архитектурен образец и дори попада в класация на Sunday Times на 12-те най-желани къщи на планетата. През 2003 г. по данни на BBC цената му е била 860 хил. паунда.

Сред проектите, които привличат голямо внимание, е и подземната къща на британския депутат Боб Маршал Андрюс, проектирана от архитектурното бюро Future Systems и построена през 1996 г. в Пемброксшир. Къщата е вградена в скала и предлага изумителна гледка към залива Сейнт Брайд. Също като Mole Manor едва се вижда от обраслият с трева хълм и се слива перфектно с пейзажа.

Като основно предимство на подземните къщи се сочи тяхната енергийна ефективност. Според анализ на Mole Manor на учени от университета в Бат сградата потребява едва 25% от енергията, която би била необходима за стандартна къща на същото място.

Дейвид Уудс, секретар на BESA, твърди, че е проектирал около 20 подобни частни жилища, чиито цени варират от 40 хил. до 400 хил. паунда.

„Основният разход са топло- и хидроизолациите, а самата конструкция е по-евтина, няма покрив, почти никаква облицовка за фасадата“, казва Уудс. Според него купувачите на подобни къщи съвсем не са само хипари или крайни природозащитници, а включват най-различни хора.

Findaproperty обобщава и предимствата и недостатъците на подземните жилища:

Предимства:
- не нарушават пейзажа;
- изключително енергийно ефективни, с постоянна температура;
- изисква се по-малко поддръжка;
- отлична звукова изолация;
- добре защитена от природните стихии.

Недостатъци:
- строителството може да излезе по-скъпо;
- препродажбата може да се окаже трудна;
- получаването на разрешително за строеж и ипотека може да бъдат проблемни.

В Щатите пък има агенция, специализирана в продажбата на един по-особен „сегмент“ от подземните имоти. 20th Century Castles предлага бивши противоядрени бази, като твърди, че вече е продала 27 такива имота на клиенти, които планират да ги обновят и използват за различни лични или бизнес цели. В момента на сайта има общо три такива оферти, като цените варират от 117 хил. долара до 1,8 млн. долара.

В Нова Зеландия милионерът бижутер Майкъл Хил предлага иновативно решение на често срещания проблем със строителството на къщи към голф игрищата – той смята да си скрие под самото игрище. Луксозните жилища ще бъдат построени 80% под земята, пише epochtimes.com.

Хил смята да построи 17 подземни къщи на голф игрището си The Hills в близост до Куинстаун. Шест от къщите ще се намират на, или по-скоро под, самото игрище, а останалите 11 в терена наоколо. Проектът може да отнеме до 10 години.

„Идеята е къщите да се слеят с пейзажа. Ако ги направим почти невидими, ще сме постигнали целта си“, казва Хил.

Архитект е Андрю Патерсън от Оукланд. Всяка къща ще бъде с площ между 377 и 700 кв. м. Те ще се продават в пакет със земята и собствениците няма да имат възможност да правят големи промени в екстериора на сградата или пейзажа.

Извън жилищния сегмент в света има различни примери за подземни проекти. Най-големият от тях се намира в Канада и включва взаимносвързани комплекси (както под земята, така и над нея) в Монреал.

С над 32 км тунели на територия от 4 млн. кв. м подземният град обхваща 10 метростанции, 2 автогари, 1200 офиса, около 2000 магазина, включително 2 мола, приблизително 1600 жилищни единици, 200 ресторанта, 40 банки, 40 киносалона, 7 хотела, университети, изложбени зали, катедрала и други, пише aviewoncities.com.

Около 500 хил. души ползват подземния квартал всеки ден, особено за да избягат от трафика, студените зими и горещите лета. Освен всичко останало, подземният град се превърнал и във важна туристическа дестинация.

Източник/ци: Десислава Попова, InvestorBG

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...