Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предимства и недостатъци на подземните жилища

Да живееш под земята звучи като идея от приказките и филмите – Билбо Бегинс например и неговата землянка са сред запомнящите се картини от „Властелина на пръстените“.

Подземните жилища в някои части на света обаче не са толкова екстравагантно решение – такива са например скалните домове на берберите в северозападна Африка.

По данни на BBC от 2003 г. в САЩ има около 100 хил. жилища, които под една или друга форма попадат в категорията „подземни“ или „вкопани“ жилища, а в Китай – 40 млн.

Във Великобритания пък съществува специална асоциация за поощряване на този тип структури - British Earth Sheltering Association (BESA). От BESA признават, че подземното строителство по принцип е по-подходящо за изграждане на складове, фабрики, паркинги и офиси, като покривите им се превръщат в паркове и градини. Според асоциацията макар и първоначално подземното строителство да излиза по-скъпо, в дългосрочен план е по-икономично.

Освен специална асоциация, на Острова има и няколко известни подземни имота.

Първият, наречен Underhill, е построен в края на 70-те години на миналия век в едно поле в Уест Йоркшир. В него живее самият му архитект - Артър Куормби, който твърди пред местното издание icHuddersfield: „На хората не им допада идеята да строят под земята. Мислят си, че е тъмно, студено и пълно с охлюви и червеи. Но съвсем не е така. Всъщност да живееш в земята се оказва въпрос на правилно съчетаване на светлина, пространство, растения и вода, за да се възползваш от тях максимално“. Жилището на Куормби никак не е мрачно или скучно, като в него има дори басейн със стъклен покрив, през който прониква светлина.

През 1983 г. Куормби създава за частен инвеститор Mole Manor (Имението на къртицата, англ.), проект в малкото селце Уестънбърт в Глостършир, пише findaproperty.com.

Овалната сграда, в която също има басейн, както и пространни помещения с римски колони, разбива клишето, че подземното жилище е мизерна клаустрофобична влажна дупка. Имотът се превръща в архитектурен образец и дори попада в класация на Sunday Times на 12-те най-желани къщи на планетата. През 2003 г. по данни на BBC цената му е била 860 хил. паунда.

Сред проектите, които привличат голямо внимание, е и подземната къща на британския депутат Боб Маршал Андрюс, проектирана от архитектурното бюро Future Systems и построена през 1996 г. в Пемброксшир. Къщата е вградена в скала и предлага изумителна гледка към залива Сейнт Брайд. Също като Mole Manor едва се вижда от обраслият с трева хълм и се слива перфектно с пейзажа.

Като основно предимство на подземните къщи се сочи тяхната енергийна ефективност. Според анализ на Mole Manor на учени от университета в Бат сградата потребява едва 25% от енергията, която би била необходима за стандартна къща на същото място.

Дейвид Уудс, секретар на BESA, твърди, че е проектирал около 20 подобни частни жилища, чиито цени варират от 40 хил. до 400 хил. паунда.

„Основният разход са топло- и хидроизолациите, а самата конструкция е по-евтина, няма покрив, почти никаква облицовка за фасадата“, казва Уудс. Според него купувачите на подобни къщи съвсем не са само хипари или крайни природозащитници, а включват най-различни хора.

Findaproperty обобщава и предимствата и недостатъците на подземните жилища:

Предимства:
- не нарушават пейзажа;
- изключително енергийно ефективни, с постоянна температура;
- изисква се по-малко поддръжка;
- отлична звукова изолация;
- добре защитена от природните стихии.

Недостатъци:
- строителството може да излезе по-скъпо;
- препродажбата може да се окаже трудна;
- получаването на разрешително за строеж и ипотека може да бъдат проблемни.

В Щатите пък има агенция, специализирана в продажбата на един по-особен „сегмент“ от подземните имоти. 20th Century Castles предлага бивши противоядрени бази, като твърди, че вече е продала 27 такива имота на клиенти, които планират да ги обновят и използват за различни лични или бизнес цели. В момента на сайта има общо три такива оферти, като цените варират от 117 хил. долара до 1,8 млн. долара.

В Нова Зеландия милионерът бижутер Майкъл Хил предлага иновативно решение на често срещания проблем със строителството на къщи към голф игрищата – той смята да си скрие под самото игрище. Луксозните жилища ще бъдат построени 80% под земята, пише epochtimes.com.

Хил смята да построи 17 подземни къщи на голф игрището си The Hills в близост до Куинстаун. Шест от къщите ще се намират на, или по-скоро под, самото игрище, а останалите 11 в терена наоколо. Проектът може да отнеме до 10 години.

„Идеята е къщите да се слеят с пейзажа. Ако ги направим почти невидими, ще сме постигнали целта си“, казва Хил.

Архитект е Андрю Патерсън от Оукланд. Всяка къща ще бъде с площ между 377 и 700 кв. м. Те ще се продават в пакет със земята и собствениците няма да имат възможност да правят големи промени в екстериора на сградата или пейзажа.

Извън жилищния сегмент в света има различни примери за подземни проекти. Най-големият от тях се намира в Канада и включва взаимносвързани комплекси (както под земята, така и над нея) в Монреал.

С над 32 км тунели на територия от 4 млн. кв. м подземният град обхваща 10 метростанции, 2 автогари, 1200 офиса, около 2000 магазина, включително 2 мола, приблизително 1600 жилищни единици, 200 ресторанта, 40 банки, 40 киносалона, 7 хотела, университети, изложбени зали, катедрала и други, пише aviewoncities.com.

Около 500 хил. души ползват подземния квартал всеки ден, особено за да избягат от трафика, студените зими и горещите лета. Освен всичко останало, подземният град се превърнал и във важна туристическа дестинация.

Източник/ци: Десислава Попова, InvestorBG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!