Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин и Ердоган привикаха Борисов в Истанбул: Докъде стигна изграждането на „Турски поток“ през България? Тръм изпраща на Бойко инструктор

Знакова за българския премиер Бойко Борисов ще бъде датата 8 януари 2020 година - сутринта той ще приеме голяма американска делегация, водена от помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл, а след обяд ще лети за Истанбул, където е поканен от Путин и Ердоган на откриването на „Турски поток”.

„Не за първи път великите сили ме изправят пред такива изпитания”, заяви Борисов пред Епицентър.бг.  

Хейл е специален пратеник на американския президент, а в делегацията са включени специалисти по енергетика, борба с корупцията, които ще участват в първите разговори по изпълнение на подписаното от през ноември от Борисов и Тръмп стратегическо споразумение между България и САЩ.

Сред темите ще са проектите за нови газопроводи и хъба “Балкан”, обясниха дипломатически източници, цитирани от „24 часа”.

Разговорите с американците започват в 9.00 часа, а в 14.00 след обяд Борисов отлита за Турция, за да участва в официалната церемония по откриването на „Турски поток”.

След обяд Дейвид Хейл ще бъде приет от президента Румен Радев.

Освен президентите Путин и Ердоган в Истанбул на церемонията ще бъде и главният изпълнителен директор на “Газпром” Алексей Милер.

Преди ден Борисов направи инспекция от хеликоптер на построеното трасе от „Балкански поток” в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци.

Министър-председателят показа газопровода от птичи поглед и обеща да занесе снимките на президента Путин. „150 км вече са положени, над 18 000 тръби. Това е  „Балкански поток” - от първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма Нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито. Това са 150 км”, похвали се Борисов от кабината на хеликоптера.

Премиерът изрично подчерта, че са спазени всички "брюкселски препоръки". „България спазва всички процедури като член на ЕС - обжалвания, търгове, всичко мина. От първия ден досега по над 5 км на ден се работи. Неслучайно го наричаме и така сме го презентирали в Брюксел - газов хъб "Балкан" – защото той ще обслужва Балканите“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Борисов дори се похвали, че  "към края на май, ако не на 13 юни, трябва да стане готов „Балкански поток”.

„Точно и ясно сме обявили, че на 1 януари сме прехвърлили точката на границата с Турция. Старият газопровод е в прекрасно състояние. С новия поток от Гърция сме изградили пълна диверсификация", увери Борисов – нещо, които изрично се изисква от САЩ.

В края на ноември при срещата в Белия дом Тръмп е искал от България да прекрати постепенно доставките на руски природен газ и да го замени с втечнен газ от САЩ, който да бъде доставян през терминал в гръцкото пристанище Александруполис. Американският президент дори е настоял в стратегическото споразумение да се фиксират конретни параметри на доставки на американския втечнен газ, което Борисов отказал. Според премиера той успял да убеди президента на САЩ, че това за България означава смяната на един монопол с друг и истинската диверсификация е да се ползва природен газ от възможно най-много доставчици.

Борисов цитира думите на американския прецидент, че САЩ искат  България да стане  "регионален стратегически газоразпределителен център". "Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси“, отбеляза Борисов.

По време на инспекцията си Борисов натърти пред медиите, че това, което се строи през нашата територия, е „Балкански поток”. Думите му са в отговор на реакцията на американският президент Доналд Тръмп, които преди седмица  разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи “Северен поток 2” и “Турски поток”.

Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото “Балкански поток” реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. „Нашето е „Балкански поток. Точка”, заяви Борисов по време на инспекцията.

Над 12 млрд. куб. м газ ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб “Балкан”, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

България бе избрана за продължението на “Турски поток” през юни 2018 г. Тогава новината бе съобщена от руския президент Владимир Путин при посещението на българския министър-председател в Москва. Путин специално подчерта пред Борисов, че България получава отклонението от “Турски поток” по настояване на Ердоган.

България вече обяви, че реално започва вноса на руски газ по “Турски поток” от началото на 2020 година, като това става по откритата през октомври 11-километрова реверсивна газова връзка между системите на двете държави. До тази година връзката бе еднопосочна и по нея Турция получаваше руски газ през преминаващия през Украйна и България трансбалкански газопровод.

"Турски поток” ще има значително регионално въздействие, променяйки моделите на газовия поток. Годишният поток от 25 млрд. куб. м през Трансбалканския газопровод ще спре и до 19 млрд. кубически метра годишно ще бъдат премахнати от украинския транзит през 2020 г.

През ноември в съвместното изявление на премиера и американския президент и в документа за стратегическо сътрудничество, подписани след срещата на Борисов и Тръмп, залегна общата цел България да се превърне в истински газов хъб и ключов източник на регионална енергийна сигурност.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!