Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде се изпари язовир „Бебреш“ край Ботевград? (ОБЗОР+СНИМКИ)

Къде се изпари язовир „Бебреш“ край Ботевград? (ОБЗОР+СНИМКИ)

Автор: Марина Чертова

Какво се случва с язовир "Бебреш" край Ботевград и ще последва ли населеното място съдбата на Перник с въвеждане на строг воден режим? Този въпрос си задават ботевградчани, които през лятото изпитаха недостига на вода, а и сега се оплакват от спирания на водата. Вчера пък кметът Иван Гавалюгов алармира, че ситуацията с яз. "Бебреш" в никакъв случай не е безопасна. По думите му през октомври 2016 г. се е стигнало до кота мъртъв обем на язовира.

"Сигналната лампа на нас ни е светнала много по-рано. Аз съм информирал официално "Напоителни системи" с писмо от юни месец, когато язовирът беше полупразен, въпреки пролетното снеготопене и дъждове, които в интерес на истината не бяха толкова обилни", обясни вчера Гавалюгов. В края на миналата година той предупреди, че в язовир "Бебреш" има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици. 

Според кмета две са основните причини, за да се стигне до това положение на водите на язовира. Едната е амортизираната ВиК инфраструктура на „Напоителни системи“ и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората причина е работата на малката водноелектрическа централа „Бебреш“, построена и пусната в експлоатация през 2014 г. По думите му въпросният ВЕЦ е частен, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на „Агрохолд“ с управител Васил Златев - бивш кмет на Правец и баща на доскорошния директор на "ЛУКойл България" Валентин Златев.


По разпореждане на премиера Бойко Борисов и на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, служители на „Напоителни системи” ЕАД извършиха извънредна проверка на МВЕЦ „Бебреш”. Инспектирана беше и цялата тръбопроводна мрежа и съоръжения на язовир „Бебреш”, чрез които се водоснабдява населението на община Ботевград. Комисията констатира, че МВЕЦ „Бебреш” не работи и последния ден, в който е функционирал е 25.09.2018 г., съобщиха същевременно от „Напоителни системи” ЕАД.

На огледа присъстваха изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД Снежина Динева, управителят на клон „София” Веселка Нинова, кметът на гр. Ботевград Иван Гавалюгов, кметът на гр. Правец Румен Гунински, и директорът на „ВиК“ - София Никола Нитов.


Извършената на 02.01.2020 г. проверка от служители на „Напоителни системи” ЕАД на цялата тръбна мрежа на Напоителна система „Ботевград” констатира прекъсване и затапване на тръбопровод, находящ се в близост до бензиностанция преди Правец в посока Варна. Има тръбно отклонение със спирателен кран, който към момента на проверката не подава вода и е видно, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен. От 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди. Не е установено и наличие на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец. Проверката показва, че вода се подава само за нуждите на населението и няма нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод.

Въпреки, че не е установено нерегламентирано изтичане на вода е взето решение да бъде затапен главния тръбопровод, веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока град Правец. Целта е да няма съмнения в населението за нерегламентирано ползване на водни маси. 


"Напоителни системи" ЕАД целогодишно следи нивото на язовир „Бебреш“. Установен е завишен разход на вода от МВЕЦ „Бебреш” за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г., за което тогава е извършена проверка от дружеството. Служители на клон "София" са предприели незабавни действия за спиране изразходването на водни маси поради неспазване на разрешената от Басейнова дирекция „Дунавски район” кота. Към посочения период, разрешителното за водовземане, което е издадено от Министерство на околната среда и водите на дружеството, собственик на МВЕЦ „Бебреш” е за 18 003 600 куб. м. годишно.

В него е определена кота на най-ниско работно водно ниво от 490,48 м., под която норма не е разрешено водовземане за нуждите на МВЕЦ-а. В периодите 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г. водното ниво на яз. „Бебреш” е било под определената минимална кота за водовземане, посочена в разрешителното от 490,48 м. По получена официална информация в "Напоителни системи" ЕАД от дружеството собственик на МВЕЦ "Бебреш", разходваната вода е била използвана за профилактика на машините и съоръженията му. За извършената проверка е уведомена Басейнова дирекция „Дунавски район” за предприемане на последващи действия от тяхна страна.


Вчера кметът на Ботевград Иван Гавалюгов се срещна с премиера Бойко Борисов, след котео министър-председателят нареди проверката на язовира.

„Доволен съм от срещата с премиера Бойко Борисов. Той доста бързо прие поканата ми за среща, която беше провокирана от една от последните му медийни изяви, в която обвини Ботевград и кмета, че сме попречили на процеса на консолидация и сме възпрепятствали възможността за кандидатстване и получаване на европейски средства за подмяна на ВиК инфраструктурата", заяви градоначалникът, цитиран от balkanec.bg.


"По време на срещата изразих моите притеснения, че информацията за Община Ботевград пристига доста изкривена или дори невярна. Подкрепих това мое мнение с подвеждането, което той е получил от министър Нанков, което всъщност е повод за искането от моя страна за среща. Г-н Борисов се увери, след представени документи от наша страна, че Община Ботевград напълно е съдействала на процеса за консолидиране в софийска област. Още през 2016 год. се присъединихме и по-скоро спомогнахме този процес да се случи. Останах с добри впечатления и обнадежден, че проблемите на Ботевград с ВиК инфраструктурата, ще намерят разрешение, както и съдействие и подкрепа от правителството. Разпоредиха се проверки. Вярвам, че Ботевград вече няма да бъде „бяло петно“ за правителството и ще получим необходимата подкрепа, както се полага на всяка една българска община. Вярвам, че в бъдеще ще успеем да осигурим средства и за други важни инфраструктурни проекти“, добави Иван Гавалюгов.


Не е тайна, че през миналата година община Ботевград за пореден път не получи никакви средства, въпреки разпределението на 200 млн. лева. Премиерът бе информиран от кмета Гавалюгов и за това.


Към настоящия момент, 3 години след като са изпълнени всички условия за кандидатстване, все още няма дори обявена процедура по избор на изпълнител за прединвестиционно проучване в населените места на територията на Софийска област, пише balkanec.bg. След тези проучвания „ВиК- София“ би могла да кандидатства пред МОСВ за средства за подмяната на инфраструктурата, като Ботевград със сигурност ще бъде включен, тъй като е населено място с над 10 000 ЕЖ (еквивалент жители). Настоящата 2020 год. е последна от срока, в който трябва да се случи това обследване за подмяна на ВиК инфраструктурата на София- област с европейски средства. Това стана ясно по време на днешния брифинг с медиите.


„След среща с премиера бях приет в регионалното министерство. Бе поет ангажимент, че още февруари или най-късно март ще бъдат осигурени останалите средства за подмяна на централния водопреносен пръстен. От три години коментираме, колко е важно това съоръжение и колко неритмично и в недостатъчна степен получаваме средства от държавата“, каза още градоначалникът.

СНИМКИ: АГНЕС АСЕНОВА

Източник/ци: https://lupa.bg/news/kade-se-izpari-yazovir-bdquobebreshldquo-krai-botevgrad-obzorsnimki_38626news.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!