Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бившият естонски премиер: комунизмът е един провал

Март Лаар (Mart Laar), заемал поста министър-председател на Естония в продължение на два мандата, сподели пред Epoch Times и NTDTV, че оказването на подкрепа на тези, които все още живеят под комунистическо управление, е задължение на откъсналите се от комунизма държави и на хората от свободния свят. (NTDTV)

Joan Delaney, Epoch Times – Канада (Виктория)

Март Лаар (MartLaar), заемал поста министър-председател на Естония в продължение на два мандата, има заслугата за възстановяването на малката балтийска държава от икономическия и социален колапс след комунистическото управление, превръщайки я в едно проспериращо и свободно общество.

Понастоящем член на естонския парламент, Лаар става премиер на Естония за пръв път на 32-годишна възраст. По време на мандата му от 1992 до 1994 г. той инициира бурни икономически реформи, сред които едностранната свободна търговия, приватизацията и въвеждането на първия в света плосък данък.

Лаар бе преизбран през 1999 г. и бе на тази длъжност до 2002 година. Известна като „Балтийският тигър”, през последните две десетилетия Естония изживя безпрецедентен икономически растеж и драстично редуциране на бедността и социалното неравенство. Страната е също така и лидер в технологично отношение, станала известна най-вече със своята телефонна Интернет услуга Skype.    

В неотдавнашно интервю с Кати Лиу – репортер на Epoch Times и кореспондент на New Tang Dynasty Television (NTDTV) – Лаар говори за насилствената природа на комунизма и за липсата на човешки права в Китай, най-голямата комунистическа държава в света.

NTDTV: Защо хората са пострадали толкова много от комунизма?

Лаар: От 1940 г. насам Естония бе окупирана от Съветския Съюз, така че аз съм роден в една окупирана държава, комунистическа държава, което за нас означаваше пълна разруха. Загубихме почти 20% от населението в резултат на окупацията. Впоследствие икономиката и околната ни среда бяха разрушени. Извоювахме независимостта си през 1991 г. и аз бях един от първите премиери на свободна Естония.

Тоталитарните системи са базирани на страх и насилие. При комунизма винаги има убийства, винаги има несправедливост, винаги има насилие. Комунизмът е в противовес на човешката природа; той е система, която не е добра за човешките същества.

Комунизмът се провали във всички сфери на живота и за да го разбере, човек трябва да сравни комунистическите държави с некомунистическите и да види колко бързо са напреднали те, и колко бавно са напреднали комунистическите. Разликата там е много явна.  

Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (CoalitiontoInvestigatethePersecutionofFalunGong / CIPFG) инициира глобална Щафета на огъня за човешки права, за да повиши информираността относно състоянието с човешките права в Китай в навечерието на Олимпиада ‘2008 в Пекин. Смятате ли, че това може да доведе до промяна?

Мисля, че едно събитие като тази щафета е необходимо, за да напомни действително на света, че Олимпиадата бе присъдена на Китай само с обещанието, че Китай ще подобри състоянието с човешките си права. Откровено казано, това не стана.

През 1936 година, когато домакин на Олимпиадата бе нацистка Германия, по света нямаше много протести или някакви опити за повишаване на информираността относно случващото се там. Затова смятам, че Щафетата и свързаните с нея събития са много важни, тъй като наистина показват ясно, че тази Олимпиада се провежда в страна, която е все още комунистическа, където невинни хора биват преследвани и арестувани, където няма религиозна свобода  и където са налице огромното социално неравенство и проблемите с околната среда.

Това означава, че става дума за държава, която се нуждае от вниманието ни, а хората, които се борят за свобода и човешки права, се нуждаят от нашата подкрепа. Въпросът за различните жестокости трябва да бъде повдигнат. Комунистическата партия е една зла сила.

Трябва да помним случилото се с Китай. Тази красива култура, страна с толкова богата култура и история; колко от това бе съсипано по време на комунистическото управление – това е наистина едно от най-големите унищожения в човешката цивилизация.

Съществува доклад, наречен „Кървава реколта” написан от двама канадци. Докладът разкрива в детайли кражбата на органи от живи практикуващи Фалун Гонг, подхранващо доходната трансплантационна индустрия на Китай. Някои хора намират това за толкова ужасяващо, че не желаят да повярват, че е истина. Какво бихте им казали?

Спомням си това много добре, когато живеех под комунистическо управление. Беше много тъжно да гледаш как светът дори тогава пренебрегваше същия въпрос. Казваха: „Не, не, това е преувеличено, не може да е толкова лошо. Подобно зло не съществува.” Колко хора вярваха в съществуването на концентрационни лагери и Холокост?

Помня много добре как се надявахме, че в свободния свят някой ще надигне глас, за да каже на всеослушание какво се случва в съветската комунистическа система. Не бивахме изслушвани, не бивахме чувани дълго време. 

На Запад Роналд Рейгън бе силно разкритикуван, когато нарече Съветския Съюз „зла империя”. Но за нас това бе много положително послание и то бе от огромно значение за окуражаване на хората да предприемат действия срещу диктатурата.

NTDTV се излъчва в Китай. Какво бихте казали на китайския народ, живеещ под управлението на репресивната комунистическа система?

Бих им казал да не се страхуват. Те [комунистическата партия] искат да ви направят да се страхувате, но всъщност те се страхуват повече от вас. Тези на върха разбират, че времето им изтича.   

Веднъж няма ли го страхът, нещата се променят по-бързо, отколкото можете да си представите. В Източна Европа съм виждал как едни и същи хора маршируват на комунистическа манифестация едната седмица, а на следващата маршируват против комунистите. В страните на бившия комунистически блок тези промени настъпиха по-бързо, отколкото някой очакваше. Това е чудодейно усещане.  

Мисля, че наближава времето, когато китайският народ ще може да бъде по-щастлив и по-спокоен, когато хората ще могат да имат свои собствени убеждения, своя собствена религия, своя собствена култура. Това е от огромно значение.

Степента на разруха при комунистическото управление в Китай е ужасяваща. Но аз смятам, че китайският народ е достатъчно силен, за да преодолее дори този тъжен период от историята.

Задължение на откъсналите се от комунизма държави и на хората в свободния свят е да подкрепят онези, които все още живеят под комунистическо управление.

Надявам се, че информираността относно зверствата, извършвани в комунистическите държави, ще продължи да расте, защото тяхното пренебрегване е опасно и лошо за целия свободен свят.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!