Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отворено писмо на доцент до китайските лидери с призив за демокрация

Гуо Чуан (Guo Quan), член на Демократичната лига на Китай и доцент в Педагогическия университет в Нанжин (Nanjing), е преподавател по китайска традиционна култура. (Photo supplied by Guo Quan)

Xin Fei, Epoch Times

Доцентът от Педагогическия университет в Нанжинг и член на Демократичната лига на Китай Гуо Чуан (Guo Quan) публикува отворено писмо до китайските лидери, в което призова за „демократично правителство, базирано на многопартийни избори, служещо на интересите на народа.” Това е третото за последните няколко седмици отворено писмо в Китай, призоваващо за демокрация и политическа реформа. Според мнозина тези отворени писма бележат началото на една нова ера, в която китайците се учат да изразяват открито своите политически идеи.

В интервю за Epoch Times Гуо Чуан* дава висока оценка за г-н Уанг Джаожън (Wang Zhaojun), автора на първото отворено писмо. „За неговите възраст и социален статус г-н Уанг проявява удивително разбиране и състрадание към обикновените хора”, отбелязва Гуо и добавя, че е напълно съгласен с вижданията на Уанг. „Винаги подкрепям онези, които казват на народа истината и винаги се съгласявам с идеи, които облагодетелстват народа”, допълни той.   

Доц. Гуо поясни, че е започнал да пише писмото през юли след дълъг размисъл. Материалите за писмото са от 18-тата от общо 71 статии, написани от него по-рано.

В писмото си Гуо призовава за премахването на еднопартийната диктатура, защитавайки тезата, че хората имат право да изберат своя собствена управляваща партия и да установят демократично управление чрез многопартийни избори. „Като данъкоплатци, хората трябва да имат правото да избират собствените си държавни служители, точно както купувачите имат правото да изберат стоката, която искат да закупят. Правителствените чиновници са държавни служители, за които народът плаща, така че народът е в правото си да замени всеки служител, който не върши добра работа”, аргументира се Гуо.   

По думите му, единственият начин да се осигури, че правителството ще изпълни своите отговорности към народа и неговото благоденствие, е да се осигури правото на хората да избират собственото си правителство. Така еднопартийната диктатура трябва да бъде премахната и да се проведат многопартийни избори.  

Доц. Гуо критикува изявлението на китайските власти, че китайският народ не е достатъчно образован, за да има демократична система.

„Те се отнасят с китайците като с идиоти”, заяви той с възмущение. „Всъщност стига да се позволи на китайския народ да направи сам избора си, той със сигурност ще избере най-доброто. Естествено е да се изберат хора, които ще работят за нашето добруване. Колко образование е нужно, за да се проумее това?”

Гуо Чуан изтъкна, че това, което комунистическият режим казва, се различава от това, което върши. „Как може този режим да „служи на народа”, когато е вече така корумпиран? Във всяка друга страна хората не биха толерирали толкова корумпирана партия да управлява държавата”.

Гуо Чуан приписва всички проблеми на Китай на политическата структура на страната. Той добави, че понастоящем, неколцината големци, които държат над 90% от богатството на Китай, жертват здравето на хората и бъдещето на нацията, за да поддържат разточителния си начин на живот.

Гуо Чуан призова китайците да се надигнат за правата си. „Нека всички дадем глас на волята си. Нека намерим начин, който да позволи на повече хора да говорят открито!”

„Всеки глас се равнява на един вот”, отбеляза доцентът, окуражавайки хората да „излязат на улицата”. „Под излизане на улицата нямам предвид единствено провеждането на демонстрации и държането на речи по улиците и други обществени места. Говоря и за използването на обществените медии и Интернет, за да заявите открито своето действително желание. Колкото повече хора го направят, толкова по-добър ще е ефектът.”  

Гуо е убеден, че както крилете на пеперуда могат да предизвикат торнадо, така и малък брой гласове ще доведат до големи промени.

Доцентът коментира и небезизвестното преследване на Фалун Гонг. Като бивш съдия, той посочи, че „целият процес на репресии срещу Фалун Гонг е противозаконен”. По думите му това, че на практикуващите Фалун Гонг се отказва напълно правото на защита пред обществото е в разрез със съществуващите закони.   

Гуо Чуан изрази своето възхищениет от усилията на практикуващите Фалун Гонг да спрат преследването и да разясняват истината за това преследване през изминалите осем години. Като християнин, той допълни, че ако човек има вяра в Бог, вярата ще му даде силна воля. „Аз считам хората с праведна вяра за мои братя и сестри, включително практикуващите Фалун Гонг”, добави той.

Колкото до възможните решения, които биха могли да придвижат Китай към демокрация, според Гуо Чуан „Трите принципа на народа” и „Трите линии на управлението” на д-р Сън Ятсен (Sun Yat-sen) са път, който е в състояние да насърчи ефективно социалното развитие на Китай към бъдещето му. Следователно демократичната система на Тайван, която споделя същите корени, култура и раса, е единственият път за прогрес в каузата за човешки права в Китай. Разпадането на бившия Съветски Съюз също съдържа уроци за Китай.    

----------------------------

*Гуо Чуан, роден през 1968 г., е член на Демократичната лига на Китай. Той е бил кадър в държавни предприятия, секретар на Нанжинския общински комитет за икономическа реформа и член на юридическия персонал. След завършване на след-докторската си програма през 2001 г., той се присъединява към тамошния факултет, където е доцент по литература в Университета на Нанжин. След това Гуо заема длъжностите на следдипломен преподавател в Училището по хуманитарни науки, директор на бюрото за обучение на възрастни, заместник-декан и главен редактор на университетско списание, издавано от Колежа по литература към Педагогическия университет в Нанжин. Гуо е и хоноруван изследовател към Центъра за проучване на кръвопролитията в Нанжин (Center of Nanjing Massacre Studies).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!