Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канбера покани Огъня за човешки права

В центъра на Канбера се състоя церемония по официалното поканване в града на Огъня за човешки права (Human Rights Torch Relay), на която присъстваха членове на различни общности в австралийската столица. (www.humanrightstorch.org)  

Don Baker, Epoch Times - Австралия

Състоялата се в центъра на австралийската столица церемония по поканването в града на Огъня за човешки права привлече членове на различни общности, в това число тези на Бирма, Дарфур, Тибет и Виетнам. На нея присъстваха също така представители на Католическата епархия, на Комитета за бежанци, на Световната гражданска асоциация и др. Всички подписаха декларация в подкрепа на глобалната Щафета за човешки права, която в момента се пренася през Австралия.

Епископ Пат Пауър приветства Щафетата като "една чудесна възможност за солидарност с преследваните и малцинствата в Китай", която "ще доведе до знанието на австралийците въпроса с лишаването от справедливост и основни свободи в Китай. Не трябва да се позволи Олимпиада 2008 да бъде представена като лансиране на подобни злоупотреби с властта."  

Носители на факела и говорители по време на церемонията по поканването на Огъня за човешки права в Канбера бяха парламентаристи, епископи от католическата и англиканската църква, видни граждани на града, както и старейшини от местното аборигенско население.

На церемонията бе отправен апел към китайското правителство да се въздържа от своите злоупотреби с човешките права в навечерието на Игрите в Пекин през август догодина. Същевременно лидери и общественици потвърдиха важната връзка между човешките права и духа на Олимпиадата. Организаторите на глобалната Щафета споделиха, че за да се извиси духът на Олимпийските игри през 2008 г., централно място в тях трябва да заемат човешките права. 

Те дадоха примери с редица нарушения на човешките права от страна на китайското правителство, включително убийства за събиране на човешки органи за търговия с тях, какъвто е случаят с привържениците на стомилионната медитативна практика Фалун Гонг в Китай. Другите злоупотреби включват широко разпространеното хвърляне в трудови лагери на политически дисиденти и затворници заради убежденията им, както и арести, побоища, изтезания, психиатрични малтретирания и екзекуции.  

Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) бе иницииран от базираната в Лондон международна Коалиция за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG) с цел да се призове международната общност да попречи на китайския комунистически режим да използва Олимпийските игри през 2008 г. за подобряване на своя имидж, въпреки широко разпространените там нарушения с човешките права. 

12-месечната Щафета започна на 9-и август в Атина, Гърция и ще премине през 5 континента и над 100 града преди да пристигне в Хонконг през август 2008. След обиколката си из Европа, Огънят за човешки права пристигна в Австралия, като в средата на декември той ще отпътува за Нова Зеландия, а след това за Африка. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!