Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Социолог: Само ГЕРБ и ДПС могат да променят политическата 2020 година – Както направиха 2019 година?

„Два са политическите фактори, които могат да доведат до промяна в политическата 2020-а година. Това са ГЕРБ и ДПС“. Това каза пред БНР социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков. Според него единствено от една от тези две политически сили може да дойде решението за евентуални предсрочни избори. По думите на Живков БСП няма ресурс да оползотвори политическата ситуация: „Тя не е в нейна полза и резултатите от изборите на два пъти показаха, че БСП не може да бъде разпозната от избирателите като алтернатива на управляващите“.  

Социологът посочи, че по-разпознаваемо и по-автентично звучат думите на президента Румен Радев: „Това е един от рисковете за съвременната ни демокрация, защото трябва да има една силна и чуваема за избирателите опозиция, която може да бъде достойна алтернатива. За съжаление, БСП не изглежда такава“.

Добромир Живков прогнозира, че сблъсъците между премиера и президента ще продължат и през тази година. Според него това понижава доверието на гражданите в институциите. „Това е криза, която внася един от големите системни рискове в дългосрочен план в страната“, добави той.

Георги Минев, главен редактор на сайта Money.bg., коментира в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“, че президентът и премиерът говорят на различни хора от обществото. Според него Бойко Борисов говори на градските хора с по-високи доходи, които припознават думите му като верни, а Румен Радев говори на по-бедните българи, които приемат неговите думи за верни. Така и двете изказвания са верни, обобщи той.

„България се движи на три скорости - София, която най-бързо просперира икономически, големите градове, които са на втора скорост, и по-малките населени места, които значително изостават“, посочи Минев. Очакваното през 2020 година забавяне на икономиката на страната няма да се усети бързо от гражданите, защото работещите усещат промените предимно през заплатите си, а очакванията са за продължаващо увеличение на възнагражденията, обясни журналистът. 

Той коментира чувствителността на гражданите към качеството на въздуха и водата през икономическия статус на обществото: „София започна да обръща внимание на въздуха, защото всеки един софиянец иска да живее по-добре, а не просто да работи и да изкарва пари“.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!