Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ си платиха за издевателствата над Сирия и Ирак - готвят им нов Виетнам

/Поглед.инфо/ През изминалото денонощие беше нанесен въздушен удар едновременно по две американски военни бази в Сирия и Ирак. Близо до Багдад четири РСЗО обстрелваха американската база едновременно, а в сирийската провинция Хасеке бяха изстреляни девет ракети към американците.

Разбира се, американците не се поколебаха да реагират бързо и нападнаха шиитските сили в Ирак и Сирия със самолети и дронове. Разбира се, действията на САЩ бяха незабавно осъдени от иракската страна, която заплаши американците с неизбежно възмездие.

Очевидно е, че САЩ трябва да преразгледат своята политика на окупация, защото земята в Близкия изток вече започна да гори под краката им. И това е само началото. Според слуховете местните шиитски части вече са получили ирански балистични ракети, така че ако американците продължат да завличат Ирак в конфронтацията с Иран, веднага ще последва отговор.

През нощта в "Зелената зона" в Багдад, където се намира американското посолство, започнаха да се взривяват автомобили. Възможно е това да е някакво предупреждение, отправено към американците, че възмездието е наблизо.

В края на краищата американските окупатори вече са омръзнали не само на сирийците и иракчаните, но и на кюрдите и ислямистите, които се присъединяват към партизанската война срещу САЩ. Нещо повече, Щатите в тази ситуация изглеждат като „сляпо коте“, защото техните авиобази не могат да потиснат партизанските движения при пълна липса на земна подкрепа.

И тук САЩ са изправени пред труден избор: или да ограничат всичките си мисии в Близкия изток, или да се примирят с неизбежните тежки загуби, а такива със сигурност ще има, защото участниците в тоталната партизанска война са готови да устроят нов Виетнам.

В същото време ръководството на двете страни също е против Вашингтон. Ако Сирия отдавна се противопоставя на Съединените щати, то лоялен Ирак току-що е застанал на този път, но сериозно ще се бори. Очевидно е, че при толкова рязко увеличение на противниците на САЩ, американците ще изпитат трудности в Близкия изток, защото няма да могат да променят стратегията си толкова рязко и кардинално.

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: https://pogled.info/s

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!