Следвайте "Буднаера" в Телеграм

44% от българите смятат, че демокрацията у нас е формална и по-скоро има скрита диктатура

Почти половината от хората смятат, че решенията се вземат някъде другаде, зад кулисите на видимата власт

44% от българите смятат, че демокрацията у нас е формална и по-скоро има скрита диктатура. Тези данни са от проучване на агенция "АССА-М" през декември. Теорията за конспирацията е разпространена сред хората, които споделят усещане за диктуване на решения от задкулисното пространство, от някакви скрити центрове на власт, от олигарси или чужди центрове, от обръчи на фирми. На това усещане сред толкова голям брой хора, почти половината от всички, се дължи и големият песимизъм в България. Това усещане за обреченост и предопределеност определя и ниската избирателна активност, както и залитането към популистки партии.

Проучването е направено между 1800 души. Отделно са попитани още 700, за да се видят нагласите за пътувания извън страната. Потребител на проучването е Партията на европейските социалисти.

Всеки трети българин не се чувства европеец. Страната ни обаче печели от това, че стана член на Европейския съюз, твърдят 68% от хората у нас. 66% от анкетираните са убедени, че се задава още по-голямо повишение на цените. Други 24% също очакват поскъпване, но се надяват то да не е толкова голямо. Тези, които вярват, че животът ще поевтинее, са 0.7 на сто. Голям е делът на хората, които нямат идея как ще се справят с поскъпването - 42%. Други 53% казват, че все някак ще закърпят двата края. Около 55% от анкетираните смятат, че до 10 г. ще спечелим още от присъединяването си към евросемейството, едва 12 на сто очакват загуби. По някакъв странен начин в по-голямата си част сме оптимисти относно бъдещето на България, докато относно личното си бъдеще сме скептично настроени. 47% от българите се тревожат за своето бъдеще, но пък три години преди това броят им е бил 68%, отчитат от "АССА-М".

42% от българите са на мнение, че реформите в страната са в неправилната посока, макар че по-голям е процентът на тези, които смятат, че, общо взето, се движим по верния път. Преди три години броят на хората, които са мислели, че държавата върви на обедняване, са били с 10% повече. Състоянието на родната икономика удовлетворява днес едва 2% от анкетираните. Колкото и да е малък, този процент е с пъти повече от 0.7% - толкова са били доволните по този въпрос преди три години.

Всеки трети българин смята, че в момента държавата има сериозни икономически проблеми, но ги приема за нормални. За 37% от запитаните ситуацията е кризисна, а за 18%- катастрофална. Относно динамиката на личното състояние, 39% от хората отчитат застой в материалното поможение, поравно се делят забогателите и обеднелите - по 18%.

Точно половината българи оценяват доходите си като средни. 9% смятат, че парите им осигуряват висок стандарт, а 8% определят сумите си като най-ниски в сравнение с останалите. Всеки десети българин има достатъчно средства за екскурзии у нас и по света. 45 на сто обаче посрещат всяка туристическа оферта с готов отговор - нямам пари.

През тази година 89 на сто от хората не са пътували извън страната, 10% са минали границата по веднъж. Почти 4% са видели свят служебно.

Не искам да уча далеч от семейството си, не ми се става гурбетчия е позицията на 37 на сто от българите според данните на АССА-М. По-добре навън, категорични са 24 на сто. Колебания обаче къде се живее по-богато и се работи при по-добри условия нашенецът почти няма - 79% от хората заявяват: в останалите страни от ЕС стандартът на живот е по-висок от нашия, 72 на сто подчертават разликите в наш ущърб по месторабота.

Източник/ци: BGfactor

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!