Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски адвокати апелираха за премахване на трудовото превъзпитание

Групата на загрижените китайски адвокати по човешките права (China Human Rights Lawyers Concern Group) протестираща пред своя офис в Хонконг.  (Mike Clarke/AFP/Getty Images)

ПЕКИН - Десетки изтъкнати китайски адвокати и учени отправиха иск за незабавно премахване на системата за изправителен труд в страната, засилвайки борбата срещу тайното затваряне на граждани без съд. При системата на "трудовото превъзпитание" гражданите могат да бъдат затваряни незабавно до три години, а след това и за по-дълго, без съдебен процес.

Китай нарича тази система хуманна "изправителна" алтернатива на истинския затвор, но в действителност полицията я използува, за да държи при сурови условия и без формална съдебна защита десетки хиляди хора, включително протестиращи, обвинени в кражби, или в употреба на наркотици.    

Китайските служители отклоняват реформирането на трудовото превъзпитание, което изглежда да е в нарушение както на законите за лишаване от свобода в страната, така и на международните закони. Националната законодателна власт съобщи, че ще преразгледа регулациите, залегнали в основата на тази система.  

Но тази дискусия доведе до минимални поправки в процедурите. 

Сега 69 известни експерти и адвокати по човешките права отправиха иск към националната законодателна власт за незабавно разслезване и премахване на трудовото превъзпитание.

Един от подписалите иска, Ху Шингдоу (Hu Xingdou) от Института за технологии в Пекин, каза в сряда, че са внесли исканията си в Националния народен конгрес предишния ден.

"Превъзпитанието посредством системата на труда продължи половин век и е все повече в противовес с духа на времето”, се казва в петицията, публикувана на China Lawyers Observer Web. "То забавя сериозно прогреса към управлението на закона в нашата страна."    

Подписалите иска, включително известните учени Джиянг Пинг (Jiang Ping) и Хи Уейфенг (He Weifang), както и адвокати по човешките правата, казват превъзпитанието "нарушава явно Конституцията" и Международната конвенция за граждански и политически права, които Пекин е подписал, но все още не е ратифицирал.

Източник/ци: Reuters / Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!