Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За ЧНГ: "Америка за България" си поиска 1,2 млн. долара от университета в Благоевград

'Америка за България' си поиска 1,2 млн. долара от университета в Благоевград

Предпразничен финансов шок сполетя Американския университет в България. Явно добрите времена за висшето учебно заведение в Благоевград ще останат в миналото, след като временно изпълняващият длъжността ректор Дейвид Евънс обявил пред персонала, че от фондация „Америка за България“ оттеглят сумата от 1,2 млн. долара, пише в. "Струма".

Според изданието целият финансов отдел на Американския университет бил обезглавен. Освободен е почти целият финансов екип начело с доскорошния зам.-ректор и вицепрезидент по финансите Александър Александров, който заемаше поста от около 13 години.

Като основна причина за отстраняването му от длъжност се коментирало частично оттегляне на финансова помощ от фондация „Америка за България“. Слуховете са, че през есента одитори на фондацията дошли на ревизия в АУБ, но Александров отказал да им съдейства. Това провокирало представителите на „Америка за България“ да поискат АУБ да им върне преведената за общи нужди солидна сума.

Овакантеният от Александров пост е възложен временно до провеждане на конкурс на Драгомир Вучев.

Заедно с Ал. Александров си е тръгнала заместничката му Анелия Стоянова, финансов директор на университета, чийто последен работен ден бе в седмицата преди Коледа. Освободени са и Катя Караджова, шеф на бизнес офиса и касата, а началничката на счетоводството Ани Златкова е с предизвестие за пенсиониране.

Със заповед за прекратяване на трудовите отношения е и доц. Емилия Занкина, зам.-ректор по академичните дейности, която била заплашила, че ще съди университета и в Щатите, и в България. Задълженията обаче били възложени на други двама преподаватели до назначаване на титуляр.

През януари предстои заседание на Борда на директорите на АУБ, на което вероятно ще се обсъжда финансовото състояние и сериозните рокади в частното US висше училище в Благоевград. Конкурсът за ректор обаче все още тече и не е приключил, затова не се очаква да има новина в тази посока.

Парадоксалното е, че въпреки финансовите трусове за първи път от години всички служители в АУБ получили коледни бонуси към заплатата си.

Още ЧНГ: Губим и 1,2 млрд. долара след новия газов договор и старта на „Турски поток“, властта гордо мълчи

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!