Следвайте "Буднаера" в Телеграм

WAN откри анти-репресивна кампания „Пекин 2008”

Световната асоциация на вестниците (WAN) отправи призив към всички участници в Олимпийските игри догодина – Международния олимпийски комитет, атлети, спонсори и други партньори – да „упражнят сериозен натиск” върху Китай, за да се накара правителството да извърши обещаните от него реформи.

В резолюция от 15 ноември 2007 г. Бордът на директорите на базираната в Париж Световна асоциация на вестниците (World Association of Newspapers / WAN) дава висока оценка на законодателите на САЩ за тяхното осъждане на Yahoo, помогнала на китайската полиция да подложи на репресии и да арестува кибер-репортери. Най-малко 30 журналисти и 50 кибер-дисиденти се намират сега в китайски затвори, а китайските медии остават под драконовския контрол на държавните власти.     

„Бордът на WAN вярва, че краят на „бизнес както обикновено” в Китай е необходим, за да се  задействат закъснелите и необходими реформи, което да окуражи всички партньори на Игрите и всички търгуващи с Китай компании да надигнат глас срещу нарушенията на човешките права”, се казва в резолюцията, която е част от глобалната кампания на WAN за привличане на вниманието към злоупотребите в китайски медии и оказване на помощ за освобождаване на затворени журналисти в навечерието на летните Олимпийски игри в Пекин през 2008 г.       

„По всичко изглежда, че Игрите в Пекин се очертава да бъдат един театър за Китай. Но не бива да се позволи подобни събития да стават без активната опозиция на участниците – МОК, атлети, спонсори, медийни партньори и други – имайки предвид репресивните условия, в които са Игрите. Затваряне на очите за тези нарушения на човешките права би било скандално”, твърдят от WAN.       

Кампанията на WAN включва и международна конференция, посветена на ситуацията с медийната свобода в Китай, която ще се проведе в Париж на 21 и 22 март 2008 г. Събитието, организирано от WAN, Световния комитет за свобода на пресата, Репортери без граници и Човешки права в Китай (World Press Freedom Committee, Reporters Without Borders, Human Rights in China), ще протече под надслов: „Олимпиада 2008: Победа за свободата на пресата в Китай” ("2008 Olympics: Winning Press Freedom in China"). За повече информация, моля, свържете се с Виржини Жуан, съ-директор на отдела „Свобода и развитие на пресата” в WAN (Virginie Jouan, Co-Director of Press Freedom and Development at WAN), на адрес:  vjouan@wan.asso.fr      

На 3 май следващата година WAN ще проведе и мероприятия по случай Световния ден на свободата на пресата, които ще посвети на свободата на пресата в Китай. Организацията подготвя всяка година пакет с материали, които се публикуват от хиляди вестници по цял свят.  

Резолюцията на WAN призовава МОК, атлети, спонсори, медийни партньори и други „да упражнят сериозен натиск върху китайските власти за прекратяване на флагрантните и упорити  злоупотреби с човешките права и, по-специално, да се освободят от затвора десетките журналисти, излежаващи дългогодишни присъди заради своето свободно упражняване на професията.”  

Сред затворените журналисти е и Ши Тао (Shi Tao), лауреат на наградата на WAN „Златна писалка на свободата”, който излежава десетгодишна присъда по обвинения в „издаване на държавни тайни”, след като през 2004 г. написва имейл за медийните ограничения в Китай в навечерието на 15-ата годишнина от кръвопролитията на площад Тянанмън. Yahoo предостави на агенти на държавна сигурност в Китай данни за използването на имейла от Тао, което им позволи да проследят местонахождението на компютъра, който той използвал в работата си във вестника.   

Пълни данни по случая могат да се намерят на: http://www.wan-press.org/china/home.php  

„Бордът на WAN поздравява Комитета по външните работи на Долната камара на Конгреса на САЩ за неговото осъждане на Yahoo, съдействала на китайската полиция да подложи на репресии и да арестува кибер-репортери, като предлага това да стане източник на вдъхновение за политиците по цял свят да направят подобни денонсирания”, се казва още в резолюцията.  

Пълният текст на резолюцията може да се прочете на: http://www.wan-press.org/article15573.html

През ноември Комитетът по външните работи на Долната камара на Конгреса на САЩ проведе заседания по въпроса за ролята на Yahoo в случая с Ши Тао, принуждавайки председателят на Yahoo, Джери Янг (Jerry Yang), да се извини на майката на Ши Тао, а компанията – да поеме разноските по съдебното дело, заведено от семейството на Тао.     

Базираната в Париж WAN, глобална организация на индустрията за вестници, защитава и поощрява свободата на пресата и професионалните и бизнес интереси на вестници по цял свят. Тя представлява 18 000 издания, в нея членуват 76 национални асоциации на вестници, както и компании и директори на отделни издания от 102 държави, 12 новинарски агенции и 10 регионални и световни прес групи.   

За контакти:

Larry Kilman, Director of Communications, WAN
7 rue Geoffroy St Hilaire, 75005
Paris France
Tel: +33 1 47 42 85 00
Fax: +33 1 47 42 49 48
Mobile: +33 6 10 28 97 36
E-mail: lkilman@wan.asso.fr.

Превод Мария Иванова

Източник/ци: boycott2008games.blogspot.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!