Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От днес Перник е в бедствено положение, следва Шумен, да се готви Държавата?

Васил Василев разкри Рецептата за "вечно" управление – "70:30" или Къде отива краденото? 

От днес започва да тече новият срок на бедственото положение в Перник. Кризисният щаб в града реши да го удължи с 30 дни заради предстоящите дейности по увеличаване на притока на язовир "Студена", съобщи БНТ.

Към момента в него има близо 4 млн. кубични метра вода, притокът му е от 220 литра в секунда, а разходът - 313. За да се компенсира дисбалансът, продължава работата по отстраняване на големия теч в промишлената зона на града. Предстои и подмяна на водопреносната и канализационната система на общината, както и ремонт на двете пречиствателни станции.

Снощи приключи и подмяната на водопровода в квартал "Проучване". От Районната здравна инспекция уверяват, че водата в града е чиста и без следи от ешерихия коли. Окончателните резултати от пробите ще станат ясни днес.

И Шумен е пред воден режим

Язовир "Тича" е наполовина празен, местните са в ужас

Наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод на Шумен. Така градът с най-скъпата досега вода посреща Нова година и се готви за режим, подобен на пернишкия. Група доброволци откриват множество течове, които спомагат за по-бързото изпразване на язовир "Тича". 

Боян Ганчев и неговите приятели забелязали, че нивото започва да спада бързо от няколко седмици. Водата в язовира е спаднала толкова, че дори старият асфалтов път към Виница се е показал. Селото обаче вече не съществува, а неговите останки са на дъното на язовира.

След като се убедили, че водата не изчезва в река Камчия, доброволците започнали да търсят дали няма течове по водопровода към Шумен и Велики Преслав. Намерили и схема със съществуващите ВиК шахти по трасето.

„Натъкнахме се на безобразия. Става въпрос за повредени кранове, от които може би от години водата изтича. На язовира има около 30 шахти, сами си направете сметка, ако е текло с години, какви загуби са претърпени”, посочи Боян Ганчев, цитиран от Нова телевизия. 

Ганчев подава сигнали на 112 за откритите течове. „Една от шахтите прелива и се излива в Камчия. Вместо да се отстрани причината за теча, е направена вада, за да се оттича водата, за да не се заблати мястото”, разказа Ганчев.

Васил Василев разкри Рецептата за "вечно" управление – "70:30" или Къде отива краденото? 

Източник/ци: http://epicenter.bg/

https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!