Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕП обсъди Олимпиадата в Пекин и човешките права

Yves Dumans, Epoch Times

В своята ноемврийска сесия Подкомисията за човешки права към Европейския парламент обсъди положението с влошаващите се човешки права в Китай. По време на сесията посредством директна телефонна връзка бе взето интервю от Ху Джиа, известен китайски активист за човешки права, намиращ се в момента под домашен арест в Китай.

"Всички ние се надявахме, че Олимпийските игри ще донесат демокрация" - каза Ху Джиа (Hu Jia) -  "Но напротив, сега виждаме, че ККП (китайската комунистическа партия) се опитва да използва Игрите като реабилитация, както през 1936 г. Точно в момента преследванията са в своя връх в Китай".

"Добър пример за това е фактът, че намиращият се на най-високо отговорната длъжност в  организацията на Олимпийските игри в Китай е също така и ръководител на Бюрото за обществена сигурност в Пекин", заяви той.

Фелим Кин (Phelim Kine) от Human Rights Watch спомена, че през 2001 г. Международният олимпийски комитет (МОК) е заявил, че Олимпийските игри ще помогнат да се подобри положението с човешките права в Китай. Но че през последните седем години се наблюдават масивни злоупотреби с човешките права там.

Давайки пример с наскорошното цензуриране на чуждестранна медия в Китай, г-н Кин каза:

"На 20 ноември екип на швейцарска телевизия отиде в провинция Хубей относно случай с протестиращи граждани срещу нелегални конфискации на земи. Телевизионният екип бе физически малтретиран и задържан няколко часа, а лентата им бе изтрита."   

Този инцидент се случва след като китайският режим обяви официално, че от януари 2007 до октомври 2008 в Китай няма да има никакви ограничения за чуждите медии.  

"Ако това е пример как китайските власти зачитат правата на медиите, то журналистите, които ще влязат в Китай за Олимпийските игри са изложени на опасност", заключи г-н Кин.

"МОК се проваля в своите задължения относно спазване обещанията на Китай, дадени от него за да получи Игрите. До сега МОК си прави оглушки относно злоупотребите."

Шарон Хом (Sharon Hom), директор на отдела ‘Човешки права в Китай’ съобщи, че се говори за черен списък на китайския режим относно 42 категории от индивиди, на които е забранен достъпа до Олимпийските игри, като например практикуващи Фалун Гонг, привърженици на Далай Лама, представители на неправителствени организации и др.

След като изслуша говорителите Пал Шмит (Pal Schmitt), официален член на Международния олимпийски комитет и член на Европейския парламент, сподели, че първоначално не е бил привърженик на бойкота на Игрите, но че сега смята следното:

"МОК е главно спортна организация. Но той е заемал и преди политически позиции, като например преустановяване участието през 1964 г. в ЮАР, поради нейния режим на апартейд. Ние не можем просто да си запушваме ушите за това, което се случва. Ние заехме позиция относно режима на апартейд, нека го направим отново."

Председателят на Подкомисията за човешки права към ЕП, Хелене Флутре (Helene Flautre), изрази своето намерение да изпрати делегация в Пекин преди Олимпийските игри 2008, за да се направи допълнително разследване.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!