Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Минало ПОВТОРИМО: Скъпият ни боклук

Веселин КАНДИМИРОВ

Все още е пресен споменът за времето преди има-няма петнадесет години, когато някои хора с достатъчно пари и влияние решиха, че най-добрият начин да накарат парите им да донесат още пари, е възкресяването на хидротехническия проект “Рила”. Този проект беше напълно излишен, но затова пък - особено вреден за околната среда и като такъв беше отречен години преди това. За тази цел той трябваше да се направи обществено популярен.

Всъщност изразът “пари и влияние” е тавтология. Ако човек има достатъчно пари, той винаги може да си купи и влияние. Изглежда, инициаторите на проекта са си напазарували достатъчно от него, защото успяха да източат язовир “Искър” и да накарат тогавашния кмет Янчулев да въведе режим на водата в София.

Повечето водопроводни тръби в София са пробити и текат. Когато Янчулев спираше водата, тези тръби засмукваха обратно изтеклата от тях вода заедно с всичко, съдържащо се в нея. Така в продължение на месеци жителите на града трябваше да пият и да се мият с фекални води. Посланието към тях беше недвусмислено: или ще се съгласите с нашия проект, или ще ядете л.... Не се знае колко тона от въпросната субстанция погълнаха гражданите, но накрая това остана единствената утеха за радетелите на проекта, защото той се провали. Все още беше твърде силен споменът за кампанията срещу проектите” Рила” и “Места”.

Преди много по-малко от петнадесет години някои хора, които събираха и извозваха боклука на София, решиха, че най-добрият начин парите им да донесат още пари е да продължат да го извозват. За тази цел те си напазаруваха достатъчно влияние, за да блокират изграждането на завод за преработка на битовите отпадъци. Един такъв завод е неприятно нещо. На входа му има кантар и боклуците се теглят. Не можеш да си ги претегляш сам, както досега. Освен това, трябва да ги събираш разделно.

Така сметището в Суходол - единственото място, годно за изхвърляне на софийския боклук - продължи да се пълни с всичка сила. Когато капацитетът му започна да се изчерпва, някои хора, а може би и същите, решиха, че могат да спечелят още пари, ако след като извозят боклука, го увият в няколко слоя платно и пластмаса. Те закупиха необходимите за това машини и зачакаха сметището да се препълни.

Не можем да твърдим категорично, че бунтът на суходолци срещу сметището беше организиран от същите тези хора. Може да е бил, а може и суходолци като добри хора сами да са решили да им помогнат. Във всеки случай целта беше постигната. София потъна в боклук. Посланието беше недвусмислено: или ще се съгласите да ви балираме боклуците, или ще затънете в л....(Извиняваме се за изразите, но ние само ги цитираме.)

Този път кампанията за убеждаване на обществото беше успешна. Сметта или, да си послужим с по-изразителната турска дума, боклукът на София започна да се балира. Поради това през следващите две години жителите й платиха за балиране, возене на балите насам-натам и складирането им в чужди сметища допълнително 150 милиона лева. Софийският боклук се превърна в един от най-скъпите боклуци на света.

От горните два примера виждаме, че схемата за издояване на населението е семпла. Тя обикновено протича на три етапа: организиране на криза - послушно поведение на общинските власти - налагане на решението, избрано от организаторите. Накрая сметката се плаща от населението. За благодарност то бива замеряно с нечистотии.

Затова не можем да не гледаме с безпокойство на днешното увеличаване на напрежението около сметището в Суходол. Дали то не е предвестник на поредната криза? И ако е, то каква ли ще е целта й? Засега не можем да знаем. Но пък знаем какви ще бъдат средствата, предприети срещу населението: те ще бъдат като гореописаните.

За да бъде защитено обществото от подобни случки, конституцията е предвидила гаранти. Първо - общинските власти. После - правителството в лицето на областния управител. И накрая - прокуратурата и съдът

Само че общинските власти са в съдружие с тези, които искат да направят още пари. Защото ще има и за тях. Правителството? Малко са му грижите на правителството, та да се дърля и с кмета. Прокуратурата? Хайде да не си разказваме вицове.

Следователно, изнудването на гражданството е нарушение на конституцията. Грубо погазване на конституционните им права. При бездействие, ако не и съучастничество на трите власти.

Какво остава тогава за защита на гражданството? Ами да, четвъртата власт. Медиите. Общественото мнение, което те формират.

Общественото мнение е велика сила. То може да накара останалите три власти да се разтреперят като новородени кученца. Какво обществено мнение формират нашите медии?

Медиите се държат като олимпийски богове. Като огледала. Те студено наблюдават ставащото под тях, посръбвайки амброзия, и само го отразяват. Като едни доста криви огледала, все пак. При това, изкривени в посоката, която им е най-изгодна. Такова нещо като разследваща журналистика за тях не съществува. Това, което те произвеждат, не е обществено мнение, а обществено недоумение.

Тук човек може да изпита чувство за безизходица. Оказва се, че няма кой да го защити от стихиите. Нещо повече, тези, които би трябвало да го защитават, са част от проблема. Не насаждането на такова чувство е нашата цел. Напротив, целта ни е да го убедим, че има нещо, което може да го защити, и това нещо е самият той.

Отделният човек е сила. Дори, бихме казали, най-великата от всички. Но при едно условие: ако е осъзнал това. Тогава той може да се защити сам така, както никой не може да го защити.

За това не е необходим някакъв особен героизъм. Достатъчно е например като начало да не четем лъжливите им вестници. Да не гледаме лъжливите телевизии и да не слушаме лъжливите радиостанции.

Когато престанем да купуваме лъжливите вестници, тиражът им ще спадне. Когато престанем да гледаме и слушаме лъжливите им електронни медии, пипълметрията ще отчете спад на интереса към тях. Това ще ти удари болезнено по джоба. Те ще се разтреперят като новородени кученца. И изведнъж ще изпитат неудържим интерес към проблемите на отделния човек.

Нека помислим върху това, преди да са започнали отново да ни замерят с нечистотии.

Източник/ци: Pro-Anti

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!