Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отвореното писмо на високопоставен китайски служител разкрива настоящата политическата ситуация на ККП

Zhang Tianliang, Epoch Times

Неотдавнашното съобщение, че съдът в Пекин е приел за разглеждане дело, заведено от ищец срещу Джоу Йонканг е безпрецедентно в историята на ККП. Според вътрешната правна система на ККП съдът принадлежи на Политбюро, а Джоу Йонканг е председател на Комитета по политически и правни въпроси в Политбюро. Едно такова решение би било равнозначно на самоубийство, в случай че е било взето без разрешението, или поне без мълчаливото съгласие, на по-висшестоящ от Джоу Йонканг. Тъй като сред 9-тимата членове на новоизбрания Постоянен комитет на ККП Джоу Йонканг е този, който подкрепя преследването на Фалун Гонг, съдебният процес срещу него се превръща в повратна точка в борбата за власт между Ху и Джиянг.

(Getty Images)

Отвореното писмо на Уанг Джаожун (Wang Zhaojun), за което Epoch Times съобщи наскоро, привлече вниманието върху политическата обстановка в Китай след 17-я национален конгрес на китайската комунистическа партия (ККП). Политическата ситуация, от която произтече това невероятно събитие, е изпълнена с интриги.

Политическото преструктуриране по време на 17-я национален конгрес накара много хора да мислят, че групата на бившия лидер на Китай Джиянг Земин (Jiang Zemin) е все още много силна. Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), обвиняем по наскорошен, безпрецедентен съдебен процес, стана член на Постоянния комитет на Политбюро. Жиа Чинглинг (Jia Qingling) и Ли Чангчун (Li Changchun) също запазиха позициите си в комитета. Тези техни ходове, разбира се, са израз на финалната битка на Джиянг Земин да продължи с преследването си на Фалун Гонг и да подсигури както собствената си безопасност, така и тази на семейството си. В резултат на това Джиянг Земин се опитва сега да притисне в ъгъла и Ху Джинтао (Hu Jintao, настоящ лидер на Китай).  

Ху Джинтао е твърдо против изразяването на подкрепа за преследването на Фалун Гонг и това силно тревожи Джиянг. С цел да се предпази, Джиянг постави свои доверени хора в Постоянния комитет, за да попречи на Ху да укрепи властта си и да прекрати репресиите срещу Фалун Гонг. Носят се дори и слухове за конспиративни действия от страна на Джиянг  за убийството на Ху Джинтао.

Разбира се, Ху Джинтао умее да крие силата си и да изчаква благоприятния момент, но той бива контролиран вече 15 години. От 1992 г. младият Ху чака Джиянг Земин  и хората му да се оттеглят, така че да може да управлява свободно правителството. Но след 16-я национален конгрес на ККП през 2002 г. Джиянг Земин  се задържа на поста Председател на Централната военна комисия. След оттеглянето му от този пост през 2004 г. насам, той държи под контрол политиката на Китай чрез бивши и настоящи членове на Постоянния комитет: Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong), Хуанг Жу (Huang Ju), Жиа Чинглин (Jia Qinglin), Ли Чангчун (Li Changchun), Луо Ганг (Luo Gang) и Чен Лиангю (Chen Liangyu). Това дълго очакване на властта изчерпва търпението на Ху Джинтао.

Ху Джинтао е бил винаги внимателен и балансиран. Той не предприема нищо, докато не е сигурен. Арестът на Чен Лиангю бе първата крачка в разчистването на групата на Джиянг, която незабавно отвърна на удара, тъй като личните пренареждания по време на 17-я национален конгрес представляват последната битка на Джиянг. Ако в този момент Ху остави баланса на силите в Постоянния комитет в ръцете на Жиа Чинглин, Ли Чангчун и Джоу Йонканг, той отново ще се окаже в позицията на подчинен през следващите пет години на мандата си. При това положение, Ху трябва да действа.   

Успехът на Джиянг Земин да постави Джоу Йонканг в Постоянния комитет би означавало Ху Джинтао да бъде принуден да вземе решение: да премахне напълно Джиянг Земин  и неговата клика от правителството.

Такава е предисторията на отвореното писмо на Уанг Джаожун. Може би има хора, които твърдят, че ККП не е решила все още какво да прави с Уанг Джаожун, така че той остава временно незасегнат. Но според обичайната практика ККП моментално би го заплашила или поставила под домашен арест. Това бе отношението към Гао Джишенг (Gao Zhisheng, китайски адвокат по човешките права, преследван от правителството за тази си дейност).

Обаче Уанг Джаожун публикува съобщение, че е в безопасност и не е имал никакви неприятности. Този случай е подобен на случая с Лу Жиапинг (Lu Jiaping), който остана невредим след като разкри злепоставящи факти за Джиянг Земин (промяната на биографичните му данни и връзката му със Сонг Зуинг / Song Zuying) – което говори, че явно има хора по високите етажи на властта в ККП, които го закрилят.

Забелязахме, че след 17-я национален конгрес по делото на Джоу Дженгай (Zhou Zhengyi) имаше друго прослушване, а Джиянг  Мианхенг (Jiang Mianheng), синът на Джиянг Земин, се оказа въвлечен в случая. Това без съмнение е продължение на битката за унищожение на Шанхайската клика от Ху Джинтао и Уен Джиабао (Wen Jiabao).

Друг особено забележителен инцидент е това, че съдът в Пекин прие за разглеждане делото, заведено от ищец срещу Джоу Йонканг. Това е безпрецедентно в историята на ККП. Според вътрешната правна система на ККП съдът принадлежи на Политбюро, а Джоу Йонканг е председател на Комитета по политически и правни въпроси в Политбюро. Можем със сигурност да кажем, че това решение би било равнозначно на самоубийство, в случай че е било взето без разрешението – или поне без мълчаливото съгласие – на по-висшестоящ от Джоу Йонканг.

Тъй като сред 9-тимата членове на новоизбрания Постоянен комитет на ККП Джоу Йонканг е този, който подкрепя преследването на Фалун Гонг, съдебният процес срещу него се превръща сега в повратна точка в борбата за власт между Ху и Джиянг.

Всичко това не означава, че можем само да се надяваме тази борба за власт да донесе положителна промяна за Китай. Днес в Китай оттеглянето от ККП е вече всеобща тенденция. Узрял е моментът за унищожаването на ККП и разпадането на ККП вече не е под въпрос.

Но начинът, по който ще свърши партията, това Ху Джинтао и Уен Джиабао могат да определят. Ако при отстраняването на Джиянг Земин те се възползват от възможността да прекратят преследването срещу Фалун Гонг и да поведат Китай към свобода и конституционно правителство, те ще изберат път, по който китайското общество ще заплати възможно най-ниската цена; това със сигурност ще остави имената им в историята. Този е резултатът, който всички, които милеят за Китай, искат да видят.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!