Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Русия е световен лидер в хиперзвуковите оръжия

Днес сме в уникалната ситуация да се опитват да ни догонят, заяви руският президент

„Нито в една страна от света няма хиперзвуково оръжие, а хиперзвукови оръжия с континентален обхват - още повече,“ подчерта държавният глава

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия има сериозно преимущество в създаването на нови оръжейни системи, и че тя е единствената страна в света, която разработва хиперзвукови оръжия, пише The Washington Post, цитиран от "Фокус".

Изказвайки се на заседание в Министерството на отбраната, Путин заяви, че за първи път в историята Русия е станала световен лидер в разработването на цял клас нови оръжия, за разлика от миналото, когато тя догонваше САЩ.

Руският лидер отбеляза, че по време на Студената война Съветският съюз изоставаше от САЩ в създаването на атомна бомба, а също така и в строителството на стратегически бомбардировачи и междуконтинентални балистични ракети.

„Днес имаме уникална ситуация в нашата нова и най-нова история: нас се опитват да ни догонят“, каза той. „Нито в една страна от света няма хиперзвуково оръжие, а хиперзвукови оръжия с континентален обхват - още повече.“

САЩ работят върху създаването на хиперзвуковото оръжие през последните години, а министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви през август, че „Америка ще разполага с такива оръжия след няколко години“. Той нарече приоритетна работата по създаването на нови оръжия за далечни разстояния.

Пентагонът многократно предупреждава Конгреса, че Русия и Китай разработват хиперзвукови оръжия, които ще бъдат трудни за откриване и унищожаване. Когато говорителят на Пентагона Робърт Карвър бе помолен да коментира речта на Путин, той отговори в електронно съобщение, че „виждаме постъпващите информации, но нямаме какво да добавим по повод на руския заявления“.

Путин заяви, че наскоро първото военно поделение е било оборудвано с най-новия хиперзвуков комплекс за междуконтинентален обхват „Авангард“.

За първи път руският лидер спомена „Авангард“ и „Кинжал“, както и други перспективни оръжейни системи през март 2018 г., когато се обърна с изявление към нацията.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!