Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Повече от година без заплати в мина „Оброчище“! Това е на Бойко просперитета в България

Една година и 3 месеца не са получавали заплати работниците от мангановата мина „Оброчище“, която е отдадена на концесия на дружеството „Евроманган“. След една седмица без ток, днес електрозахранването в мината е възстановено, но рудникът е започнал да се наводнява.

Близо 80 са работниците, които не са получавали заплати от месец септември миналата година. Част от тях са подали молби за напускане, но и това се оказва проблем, каза инж. Величко Станчев, който е назначен като охрана на труда:

“Нямам връзка с управителното тяло, с ръководния състав. Аз и да отида до там, няма кой да намеря да ми попълни документите, при кой да си пусна молбата, да получа заповед за освобождаване.

Доколкото знам от колегите, които отводняват в момента, рудникът е със спрян ток. Предполагам, че водата започва да пълни галериите”.

Административният мениджър Тереза Данкова отказа да обясни защо е спрян токът в мината и не са изплатени заплатите на работниците. Тя подчерта, че мината е частна собственост – на “Евроманган”.

Проблемите в единствената манганова мина в България продължават повече 2 години.

Реално добивът е спрян през 2017-а година, а от началото на тази година е заведено и дело за обявяването на мината в несъстоятелност.

В момента близо 10 са служителите, които все още ходят на работа там.

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!