Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Родители към министър Сачева: Заплахата за свободата и демокрацията са повече от очевидни!

ДО

Г-ЖА ДЕНИЦА САЧЕВА

МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

копие до: всички български медии

Изявление

на Сдружение „РОД”

(Родители обединени за децата)

по повод изказвания на министър Деница Сачева, водещи до ограничаване на политически, религиозни и други основни човешки права на българските граждани

Уважаема министър Сачева,

През последните няколко дни, в българските електронни медии бяха разпространени Ваши публични изявления, в т.ч. участие в Медияпул на 19.12.2019 г. и други, за „наличие на чужда намеса в организирането на протести срещу семейната политика“ в България и за необходимост от„разследване на организаторите на протестите“. С оглед на това, гражданско сдружение „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА” (РОД), счита за необходимо да заяви следното:

Как призракът на комунизма управлява нашия свят: Глава 7 – Унищожаване на семейството

Сдружение „РОД” никога не е нарушавало Конституцията и законите на страната. Ние не сме плод на „чужда намеса“ в обществения живот на България. Ние не сме финансирани от чуждестранни финансови източници, за разлика на редица грантови неправителствени организации, чиито имена Ви бяха съобщени на срещата в Министерство на труда и социалната политика (МТСП) на 20.12.2019 г. като лобисти за приемане на Закон за социалните услуги (ЗСУ).

Както е публично известно, ние не само не сме отказвали диалог, а напротив, напразно сме търсили диалог с държавните институции в продължение на месеци.

Според българските медии, Вие сте заявила следното:

„Определено можем да говорим за сериозна външна провокация и намеса. Не мога да кажа, защото аз не съм разследващ орган, но ми прави впечатление, че има групи, които се радикализират, когато ние призоваваме за диалог, което е ясен знак, че исканията са очевидно други, а не за семейни политики. Прави впечатление също това, че непосредствено преди местните избори имаше пуснат целенасочен слух в ромските махали, че ще се вземат деца, за да се извеждат децата от училище. Така че със сигурност има провокации, които трябва да бъдат разследвани“.

Протестите, организирани от Сдружение „РОД” са израз на острото социално недоволство от политическото високомерие, владеещо редица държавни органи и политически субекти, пренебрегващи не само своите законово определени правомощия, но и основни права и интереси на българските родители. Не знаем кой е призовавал за диалог, след като „РОД” и до този момент няма отговор на своите сигнали, жалби и предложения за срещи с основни държавни институции и политически партии, изпращани систематично от м.март 2019 г. досега. Срещата на 20.12.2019 г. засега бе само един първи опит за възстановяване на диалога с обществото, който се отказваше през почти цялата 2019 г.

Според медиите, Вие сте заявила:

„Необходимо е да направим така, че да извадим реалните страхове, а ако има някой, който има квазиполитически или квазирелигиозни искания в рамките на хората, които протестират, съответните органи да се заемат с него“.

Г-жо Министър, третирането на свободното изразяване мнението на български родители като „антиевропейска пропаганда“, е недобронамерено отношение, на прага на нарушаване основни права на българските граждани, гарантирани от установения конституционен ред в Република България. Не ни е известно да е отправено обвинение към президента на САЩ Доналд Тръмп и премиерите на Великобритания Тереза Мей и Борис Джонсън в анти-европейска пропаганда, въпреки публично известните им изявления и действия срещу политиките на ЕС.

Недопустимо е да се отправят заплахи срещу законно протестиращи граждани под предлог, че имали „квазиполитически“ или „квазирелигиозни схващания“.

Заплахата за свободата и демокрацията са повече от очевидни.

Вашите заявления, че правителството вече е сезирано от Вас и призивите Ви за разследване от специализираните органи, контрастират със заявеното от Вас, че призовавате за диалог.

Диалог с обществото не се води през специализираните служби и правоприлагащите органи. Подобен квази-диалог води неизбежно до повишаване на социалното напрежение и поява на крайни настроения.

Заявленията звучат като заплахи срещу упражняването на основни човешки и политически права на хората, като свобода на съвестта, формирането на мнение (свобода на мисълта), правото на свободно изразяване и разпространение на информация без ограничение на границите, както и правото на мирен протест, каквито са били безусловно досегашните инициативи на „РОД” срещу антисемейните закони и политики на правителството.

Подобно поведение е не само неетично и неприсъщо на министър в едно демократично общество, но и действие, което може да се окаже противозаконно.

Напомняме, че както ЕКПЧ, така и КРБ гарантират правото на събрания, митинги и манифестации за изразяване на позиция и мнения на гражданите.

Припомняме Ви също и че в основата на законово дефинираната доктрина за „национална сигурност“, стои именно защитата на основните човешки права на хората.

Упражняване правото на аргументирана и публична критика срещу социалните политики, провеждани от повереното Ви министерство в продължение на години, не е нарушение на закона и не може да представлява правно основание за намеса нито на съдебни, нито на правоохранителни или специални служби.

Правомощията на тези държавни органи не са предназначени за политическо и идеологическо сплашване, а за опазване на реда и ограничаване действията на лица, които наистина заплашват реда и сигурността в страната.

Заплахата за обществения ред идва не от протестиращите граждани, а от неспособността на държавните органи да гарантират правата и интересите на гражданите и от тяхното политическо високомерие към българския народ.

С оглед горното, Ви предлагаме да се въздържате от публични изявления, които могат да се възприемат като опит за „респектиране“ на едни европейски граждани, каквито са гражданите на Република България, за да не упражняват свои основни граждански и политически права.

Принудени сме да напомним, че Вашата служба като министър на труда и социалната политика следва да бъде изцяло подчинена на закона и конституцията, което изключва подобни публични изявления.

С уважение,

Управителен съвет на РОД

23.12.2019 г.

Как призракът на комунизма управлява нашия свят: Глава 7 – Унищожаване на семейството

Източник/ци: https://www.lentata.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!