Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво стои зад назначението на Си Джинпинг в Политбюро на ККП

Си Джинпинг (Xi Jinping) на Седемнадесетия конгрес на ККП (Getty Images)

Zhang Haishan, Epoch Times

Бързото изкачване на Си в политическата йерархия е необичайно и считано от някой за победа на бившия лидер на Китай Джиянг. Засега Ху Джинтао толерира този ход, но в обичайния си стил най-вероятно той ще предприеме действия срещу него по-късно. Има признаци за това, че Ху е започнал да затваря обръча около Шанхайската клика, директно застрашавайки властта на семейството на Джиянг.

Сред редицата събития станали по време на Седемнадесетия конгрес на китайската комунистическа партия (ККП) бе и назначаването за член на Постоянния комитет на Политбюро на Си Джинпинг (Xi Jinping), партиен секретар в Шанхай едва от седем месеца. Това е значително повишение, тъй като той бе издигнат с два чина. Си замени Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong) във вътрешните среди на ККП. Това назначение на Си може да има сериозни политически последици.

Си Джонгсун (Xi Zhongxun), бащата на Джинпинг, бе държавен съветник на Китайската народна република и бе смятан за един от първите лидери на комунистическия режим. Ху Джинтао (Hu Jintao) избра Си Джинпинг за ръководител на ККП в Шанхай преди близо седем месеца. Стилът на управление на Си бе определян като на „близък до народа”. Както се очаква, неговата следваща стъпка ще бъде да изпълнява директивите на Ху от Седемнадесетия конгрес.

Всъщност това изненадващо повишение на Си в Пекин анулира политическата инвестиция на Ху и Уен в Шанхай през последните седем месеца. Дори Ху да успее да назначи нов ръководител, този човек ще трябва да започне от нулата. Повишението на Си изглежда ход на Джиянг Земин (Jiang Zemin) и неговите привърженици за запазване на контрол над Шанхай. Това действително ще затрудни пробива на Ху в Шанхайската клика.

Не е изненадващо, че шанхайската полиция стана много по-необуздана в последно време. На адвокат Дженг Енчонг (Zheng Enchong), който е имал неведнъж работа с полицията, не бе му позволено да присъства на делото срещу Джоу Дженгай (Zhou Zhengyi) – бизнесмен, арестуван за финансови измами. Джоу има връзки с Джиянг Мианхенг (Jiang Mianheng) – син на бившия лидер на режима Джиянг Земин.

Когато адвокат Дженг се опитал да разбере кой му отказва достъп до делото, полицията отговорила: „Всички лидери в Шанхай са се съгласили единодушно. Откакто Си Джинпинг бе назначен в Пекин, нашият нов лидер е Хан Дженг (Han Zheng). Ние ще се подчиняваме единствено на него.”

Хан Дженг е вторият по ранг държавник в Шанхай. Ху позволи на Хан да запази позицията си, защото Хан доброволно му предложи информация за корупция, въвличаща Чен Лянгю (Chen Liangyu), един от бившите лидери на ККП в Шанхай, който бе член на кликата на Джиянг.

Си Джинпинг досега не е демонстрирал способностите си като политик. Като син на бивш високопоставен служител на ККП, той е бил почтителен към лидерите от старото поколение. Затова и бива доста харесван от възрастните партийци. Това е, което кара Джиянг Земин да смята, че Си има респект и към него, и няма да повдигне съдебно разследване за извършените от него престъпления. От друга страна, Джиянг няма доверие на протежето на Ху, Ли Кечиянг (Li Keqiang), и затова е на мнение, че е безопасно да изтласка Си към по-висока позиция в централното управление на ККП. 

Бързото изкачване на Си в политическата йерархия е очевидно двойна победа за Джиянг. Засега Ху Джинтао толерира този ход, но в обичайния си стил той най-вероятно ще предприеме действия срещу него по-късно.

Има признаци за това, че Ху е започнал да затваря обръча около Шанхайската клика, директно застрашавайки властта на семейството на Джиянг.

Например обстановката около делото срещу измамите на Джоу Дженгай отново се разгорещява. Това дело е много по-сериозно от делото срещу Юанхуа (Yuanhua) [1], отпреди няколко години, което разкри корупцията в Шанхайската клика. Делото срещу Джоу въвлича и Шанхай, и Хонконг, от финансовите среди до политическата сцена, като обхваща период от 15 години. Очаква се броят на хората, въвлечени в делото срещу Джоу, да бъде по-висок от този в процеса срещу Юанхуа. В медиите бе оповестено, че Централният комитет на ККП е научил подробности относно тайна среща между Джиянг Мианхенг и Джоу Дженгай през 2003 година.

Има сведения, че семейството на Джиянг е превело около 2 милиарда щ.д. зад граница. Тези финансови проблеми са ахилесовата пета на Джиянг.

Напускането на Шанхай от Си наруши установения политически „баланс” в най-големия град на Китай. Очаква се скоро да започне нова битка.

--------------------------------

[1] Корупционното дело срещу Юанхуа е най-голямото в съвременната история на Китай. Юанхуа Груп (YuanhuaGroup), със седалище Шиамен, провинция Фуджиян, бе замесена в контрабанда на стоки на стойност 53 милиарда юана (приблизително 7.5 милиарда щ.д.), както и в укриване на данъци на стойност около 30 милиарда юана.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!