Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И Мелбърн приветства Огъня за човешки права

Denis Charleton, Epoch Times – Мелбърн, Австралия

Спазвайки старата традиция, Щафетата на Огъня за човешки права бе посрещната в Мелбърн, Австралия от представители на племето Урунджиери, пазители на мястото, където се намира главния площад „Федерация”. Те дадоха своята благословия за приемане на Глобалната щафета за човешки права в града. Към тях се присъединиха и местни политици, олимпийци, религиозни водачи и представители на общности от Тибет, Дарфур и Бирма.

Енджела Андерсън като Богинята на Справедливостта
Енджела Андерсън като Богинята на Справедливостта по време на церемонията по посрещането на Огъня за човешки права в Мелбърн, Австралия. (Win/Epoch Times)
Глобалната Щафета за човешки права получи подкрепата и на Общността на Тибет в Австралия. (Win/Epoch Times)
Бившият участник в китайския национален баскетболен отбор Кай Чен подкрепи Огъня за човешки права в Мелбърн, Австралия. (Win/Epoch Times)

Бившият член на Законодателния съвет на Австралия и водещ церемонията за вечерта Виктор Пертън представи гостите и говорителите на тържеството по случай приемането на Огъня за човешки права във втория по големина град на Австралия и столица на щата Виктория - Мелбърн. Речите на всички представители на различните общности в Австралия отразяваха загрижеността им относно нарушенията на човешките права.

Алаф Лисумба, вицепрезидент на Асоциацията на общността на Дарфур в Австралия, обясни за подкрепата на Китай за суданския режим и за снабдяването на режима с оръжия за осъществяването на геноцида в Дарфур.

Не беше забравен и геноцида в самия Китай. Имайки предвид преследването на стомилионната медитативна практика Фалун Гонг в Китай, представителят на Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG) и президент на Националният граждански съвет Питър Уестмор насочи вниманието към "ужасяващите събития, които се случиха през последните осем години" откакто бившият комунистически лидер Джиянг Земин (Jiang Zemin) започна кампанията за унищожаване на мирната практика.

Будистки монах и бивш президент на Общността на Тибет в Австралия Сандуп Церинг разказа своята история на роден в бежански лагер в северна Индия, след като неговите родители успяват да избягат от Тибет. Оттогава насам 1.2 милиона тибетци биват избити от китайските комунистически потисници, а хиляди се намират все още в затвора.

Нвени Тун говори за липсата на човешки права и в Бирма, като подчерта ролята на китайската комунистическа партия в подкрепянето на бруталния военен режим в страната.

Помощник-епископът на римокатолическата църква в Мелбърн Хилтън Дейкин от своя страна напомни на публиката, че много християни, както католици така и протестанти, биват преследвани в Китай, ако откажат да се подчинят на властта в държавно-контролираните "църкви".

Представителката на Зелената партия Джанет Райс изрази подобни чувства, добавяйки, че много китайски емигранти в Австралия също се страхуват да изкажат открито мнението си, заради опасенията от станалата известна практика на репресивни мерки от страна на комунистическата партия срещу живеещи в Китай близки на китайци зад граница.

Бившият участник в китайския национален баскетболен отбор Кай Чен изнесе забележителна реч от рода на „Имам една мечта” на Мартин Лутер Кинг. Кай Чен разказа на Мелбърн за своята мечта за свободен Китай, където всички могат да живеят с чувство за лично достойнство.

Той призова отиващите в Китай атлети да се солидаризират с  китайския народ и да го подкрепят в неговите усилия за свобода, като му дадат да разбере, че не поддържат "деспотичния и тираничен режим". Кай Чен заяви гордо: "Аз направих избора да стана американец, защото направих избора да бъда свободен".  

Щафетният огън за човешки права започна през м. август в Атина, Гърция и ще премине през 5 континента и над 100 града преди да пристигне през август 2008 г. в Хонконг. След обиколката си в Австралия, Огънят ще отпътува за Нова Зеландия, а след това за Африка.

Повече информация за Щафетния огън за човешки права може да се намери на: www.humanrightstorch.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!