Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо инвеститорите бягат? Защото бързо разбират, че у нас има повече чиновници, отколкото работници...

Класа

Австрийската компания “Петромакс”, която се канеше да строи петролна минирафинерия край Силистра за близо 160 млн. долара, обяви, че се изтегля от проекта. Причината според тях е в прекалено мудната бюрокрация у нас.

Регулаторните органи, които трябваше да одобрят проектирането, работеха като на ленински съботник – подпрени на лопатата. Накрая на австрийците им омръзна и си тръгнаха.

Любопитното е, че миналото лято “Петромакс” получи от ръцете на министър Румен Овчаров сертификат първи клас за своя проект.

На най-високо ниво държавата обеща пълна помощ – и инфраструктура, и облекчена бюрокрация. Уви, това се оказаха обещания без покритие.

Така “Петромакс” стана поредният инвеститор, който бяга от България – въпреки “най-ниската ставка по данък печалба” и прочие либерални глезотии.

Оказа се, че инвестициите не се интересуват само от ниските данъци, а и от много други неща. На тях са им нужни и модерни, експедитивни чиновници, които се обиждат и правят скандал, ако случайно им се предложи рушвет.

Освен това крайно време е у нашата татковина да се появи някаква инфраструктура.

Вярно, понякога инвеститорът идва заради евтината и по възможност квалифицирана работна сила.

Само че къде е тя? Масларова се хвали, че безработицата е намаляла под неприлично ниското 7 на сто. Причината обаче е проста – всеки, който има желание за работа, се изнася на запад.

Каква държава сме ние? Бюрокрацията е византийска. Работната сила избяга. Инфраструктурата е като немската, но през 17 век. На това отгоре няма и потребители.

Единствените инвеститори са тези, които купуват недвижими имоти.

Източник/ци: Kafene

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!