Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Експертът Иван Хиновски: АЕЦ ”Белене” е сложен и рисков проект, ненужен на България

.

Иван Хиновски

Източник: БГНЕС

Новата централа е много сложен и много рисков проект и не е нужен на държавата ни, смята експертът Иван Хиновски По думите му АЕЦ ”Белене” ще окаже тежко въздействие върху бюджета на държавата.
С около 2.3 млрд. лв. държавата ще участва в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Според енергийни експерти по този начин България може да придобие съществен дял в централата. 

Преди дни стана ясно, че кабинетът ще води преговори с пет компании за участието им в проекта. За стратегически инвеститори се очаква да се водят разговори с "Росатом", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация. За доставчици на оборудване кандидати са "Фраматом" и американска "Дженерал Електрик". 

Според Иван Хиновски, компаниите, желаещи да бъдат инвеститори, са имиджови в света, но подходът за избора им е грешен. "Не може България да води преговори с 5 компании, в същото време да се загърбва стратегическият партньор. Водещата компания ще бъде "Росатом" и тя трябва да си избира инвеститори", поясни Хиновски пред БНТ. 

Очаквания са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти на кандидатите в търга. Поне на този етап централата ще се строи без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като изискване към правителството при "размразяването" на градежа от парламента.

Източник/ци: https://frognews.bg/nl

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!