Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Made in China: ’Вярвай на произведеното в Китай’

Good news: it's kosher (engrish.com)

Let's crack it open... (engrish.com)

Неотдавна САЩ и страни от ЕС и Азия отправиха критики към Китай относно качеството на изнасяните от него стоки в чужбина. Китайската комунистическа партия (ККП) каза, че тази критика е опит на света да "демонизира" произведените в Китай стоки и представлява "гръмки искания, направени от политици". ККП обвини американските продукти в същите проблеми относно безопасността, а Централната телевизия на Китай (CCTV) излъчи специална серия от документални филми, под рубриката "Вярвай на произведеното в Китай".

Според онлайн изданието на китайския всекидневник People's Daily икономическият канал на CCTV е излъчил специална едноседмична серия от програми, показани в най-гледаното зрителско време. Рубриката започнала в 21:35 ч. на 19 август, продължила 90 минути и носела заглавието "Вярвай на произведеното в Китай".

Отделните епизоди на програмата били озаглавени "Проследяване на източника на произведеното в Китай", "Опитът на произведеното в Китай", "Китайските Топ 500" и "Чужденците, купуващи китайски стоки".

В тези епизоди, директорът на Главното управление за качествен контрол, инспекция и карантина на Народна република на Китай (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine of the People's Republic of China / AQSIQ), ръководители на чужди предприятия и представители на търговската камара отправили "високи похвали" относно  направените в Китай стоки и тяхното качество.

Репортаж на Файненшъл Таймс (The Financial Times) в Шанхай съобщава, че серията от документални филми "Вярвай на произведеното в Китай" отразява нарастващата тревога сред лидерите на Китай. Въпреки, че в Китай репортажите за нискокачествени китайски стоки биват ограничавани, многото съобщения на чужди медии започват да оказват политически натиск върху Пекин.

Файненшъл Таймс цитира Ръсел Лей Мозес (Russell Leigh Moses), базиран в Пекин учен: "Обикновената позиция на държавните служители е или да предприемат енергични мерки, или да отричат, и това е, което тези хора правят [и сега]."

Намирайки се под натиска на международната общественост, китайското Министерство на търговията заяви: "Стоките, произведени в Китай бяха оклеветени". Директорът на AQSIQ Ли Чангджианг (Li Changjiang) каза в програмата, че срещу изнесените от Китай стоки е имало "дискриминация", тъй като повечето от тези стоки всъщност са отговаряли на международните стандарти.

На 23 август Държавният информационен център на Китай проведе пресконференция по този въпрос. На нея помощник-министърът на Министерството на търговията Уонг Чао (Wang Chao) съобщи, че в производството на Китай са въвлечени много фактори от различни държави. Ако производството на Китай понесе някаква загуба, това ще засегне и други страни по света.

На пресконференцията зам.-министърът на Министерството на търговията на Китай Гао Хюченг (Gao Hucheng) разкритикува САЩ за нарушаване на решението на собствения им съд - решение, превърнало се в традиция през последните 23 години и гласящо, че САЩ няма да започва антисубсидиращо разследване на страни с така наречените "непазарни икономики".

В публикуван неотдавна свой документ, озаглавен "Качество и безопасност на храната в Китай" ККП изтъква, че "Цялостното ниво на качеството на храната в Китай се издига непрекъснато, състоянието на безопасността на храната продължава да се подобрява" и че "В продължение на много години над 99 процента от изнесените от Китай хранителни стоки са в съответствие с необходимите стандарти".  

В Китай фалшифицирани и контрабандни стоки се появяват непрекъснато. В началото на годината новинарската агенция на ККП Шинхуа (Xinhua) проведе интернет анкета, която показа, че безопасността на производството, специално в хранителната промишленост, става все по-голям проблем. От 3 000 анкетирани 78% смятат, че инспекциите по безопасността на храните не отговарят на необходимите стандарти, а 92% казват, че са обезпокоени от „критичното ниво” на безопасност на храните. През 2005 г. този процент е бил 73, или за 2 години се е увеличил с почти 20%.  

Анонимен автор публикува статия на различни китайски уебсайтове, в която се казва: "Без да се преувеличава, всичко, което е "Произведено в Китай" няма много добра "репутация" нито на международния, нито на вътрешния пазар.".

Относно кампанията на ККП "Вярвай на произведеното в Китай" потребители на интернет от Китай коментират следното:

"CCTV! Нима не разбираш? Това шоу се разиграва за китайския народ. Наистина ли вярваш, че чужденци гледат CCTV? Да не забравяме, че каквато и позиция да заеме CCTV, тя се приготвя да измами хората."

"Езикът е празен или претенциозен. Заблуждават себе си, заблуждават и другите!"

"Лозунгът "Вярвай на произведеното в Китай" е определено продукт, направен в Китай."

"Това не може да измами чужденците. То се използва единствено за да заблуждава китайците, които са второ качество граждани."

"Няма да им се вържа, та дори и да ме пребият до смърт!"

"Това е най-голямата трагедия на Китай! Похватът на победителя е да погледне в себе си, да приеме качеството на своя продукт и да заработи енергично в догонване нивото на развития свят. Но Китай не прави това. Кой би искал да купи стоки с лошо качество? Ти би ли заплатил за стоки с ниско качество? Ти би ли пожелал да купиш стоки с по-ниско качество в името на патриотизма? Та ти дори напълно ненавиждаш стоки с по-ниско качество. Как тогава би могъл да убедиш чужденците да купуват такива стоки? Не се превръщай в крадец, който покрива ушите си докато краде камбаната. Да заблуждаваш себе си и другите е признак на слабохарактерност.".

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Xue Fei, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!