Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Само 7000 от 200 000 завърнали се са под карантина! Защо – властите не дават отговор

thumb_910x0_f6886af20ab547ee8f30f82bf9ea4687

Не е ясно защо броят на хората под карантина е толкова малък, след като завърналите сънародници са толкова много

До момента нито Министерство на вътрешните работи, нито Националният оперативен щаб отговарят на въпроса на какво се дължи голямото разминаване в броя на пристигащите у нас българи и тези, които са поставени под карантина.

Според шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски „общо 200 хиляди души са се завърнали в България през последните дни“. Само в понеделник (23 март) за едно денонощие 8 000 души са пристигнали в страната със самолет и 15 000 – със сухоземен транспорт.

Два дни по-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че българските граждани, поставени под карантина у нас, са едва 7 000, пише Сега.

Според въведените от държавата мерки завръщащите се трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни, ако е установено, че са заразени с коронавирус, изолацията е 21 дни.

Глобалната пандемия е могла да се избегне, ако Китай е действал по-рано, открива проучване

21 МИЛИОНА ИЗЧЕЗНАЛИ в Китай при COVID-19

"Всичко е фалшиво" - Жители на Ухан разобличават "намаляващите" случаи на коронавирус в Китай

МВР препрати въпроса на какво се дължи разминаването към Националния оперативен щаб, тъй като той обобщава данните. „Сега“ не получи и отговор на запитването дали декларации, че ще се спазва карантина на точно определен адрес, се попълват на сухопътни и морски граници, или това се прави само на летищата.

От щаба пък след няколко дни забавяне отговориха лаконично: „При отчитането на тези данни – (200 000 завърнали и само 7 000 под карантина) трябва да се има предвид, че препоръките за домашната карантина в началото бяха за граждани, прибиращи се от Китай, а впоследствие се увеличи броят на страните, определени като рискови“.

В отговора обаче не става ясно колко действително са българите поставени под карантина от началото на март.

Сега

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!