Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокати сезират Комисията по дискриминация за думите на Горанов „маргинали“ и „социално изолирани“

.
Владислав Горанов

Адвокати сезираха Комисията по дискриминация за думите, които финансовия министър Владислав Горанов изрече вчера на пресконференция „маргинали“ и „социално изолирани“ по повод икономическите мерки на правителството за борба с коронавируса.

До този момент към Комисията са се обърнали адвокатите Албена Белянова и Николай Хаджигенов. В сигнала на Белянова се посочва следното:

 УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ,

На 24.03.2020 г. по време на пресконференция в Министерския съвет за  икономическите и социални мерки, които се предприемат от правителството за борба  последиците от COVID-19, г-н Владислав Иванов Горанов – министър на финансите каза следното:

„Държавата не е създала социалната си система по повод на кризата. Имаме една доста модерна социална система, която разглежда всички възможни хипотези. Тези граждани, които до вчера са работили и имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, но работодателят ги е освободил, попадат веднага в обхвата на риска „безработица“, който е покрит социално-осигурен риск, и то не за месец или два. Тези български граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата на социална закрила, която не съществува при и по повод на кризата. Тези български граждани, които заедно с работодателите си се опитат да запазят правоотношенията си в следващите няколко месеца, но по повод на кризата изпитват затруднения, техният работодател ще получи помощ от държавата, за да ги запази и за да получат 100 % възнаграждения. Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях; те по-скоро спазват препоръките на медицинския щаб.“

Самоосигуряващите се лица не попадат в „нито една от описаните (от г-н Владислав Горанов) хипотези“.

Самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване са: лицата, регистрирани като упражняващи свободни професии и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност, като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица-членове на неперсонифицирани дружества; лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица; земеделските стопани и тютюнопроизводители, регистрирани по съответния ред.

Задължението за осигуряване на самоосигуряващите се лица възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване.

Само действащите адвокати в Република България – самоосигуряващи се лица, сме над 13 000. Независимо от получения през съответния месец доход, минималният размер на задължителните осигурителни вноски (за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт), които внася всяко едно самоосигуряващо се лице в държавния бюджет е 193.98 лева.

С думата „маргинал“ (от латински margo – край) се описва човек, който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми, ценности и т.н. ;периферен, изхвърлен, на границата; не достатъчно ангажиран или напълно изключен от дейността на социалните институции: икономически, културни, политически. Социалните науки смятат, че маргиналите са вид излишен материал на обществото, който изисква строг контрол, мониторинг и изисква изработване. Това е негативно явление на обществото, което показва неизправности, заболявания в рамките на обществото.

Самоосигуряващите се лица сме ангажирани от институциите да заплащаме данъци, такси, осигуровки и т.н. и е недопустимо да бъдем характеризирани като маргинали и социално изолирани само защото нямаме „работодател“, който да ни е освободил или да изпитва затруднение по повод на кризата или не сме социално слаби.

Като самоосигурявящо се лице считам, че с определянето ми като „маргинал“ и „социално изолирана“ и изключването ми от българската социална система г-н Владислав Иванов Горанов – министър на финансите наруши правата ми, гарантирани от Закона за защита от дискриминация, като намирам, че спрямо мен е налице тормоз и дискриминационно третиране, основано на белезите по чл. 4, ал. 1 Закона за защита от дискриминация - лично или обществено положение.

Словесно изразеното от г-н Владислав Иванов Горанов – министър на финансите накърни достойнството ми, създаде принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна среда и подкопа вярата ми в добросъвестността и безпристрастността на държавните институции. В момент на безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза третирането ми като излишна за обществото и поставянето ми в особено неблагоприятно положение от страна на лице, заемащо висша публична длъжност, е безспорно нарушение на правото ми на равенство пред закона и равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот.

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ,

Моля да образувате производство и, след като установите верността на изложеното, да постановите решение, с което на основание чл. 65, т. 1 и т.2 от ЗЗДискр. да установите извършената от г-н Владислав Иванов Горанов – министър на финансите спрямо мен, като самоосигуряващо се лице, прояви на дискриминация.

ДОКАЗАТЕЛСТВЕНО ИСКАНЕ: Моля да изискате от Министерския съвет аудио записа от проведената на 23.03.2020 г. пресконференция.

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник/ци: https://frognews.bg/o

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!