Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: 500 млн. лв за лекари, полиция и военни, 4,5 млрд. за бизнеса, отлагаме данъци до 30 юни

200 милиона за безлихвени кредити за безработните в принудителен отпуск, обяви премиерът

Ще гласуваме и 50 милиона за добавки за празниците, ако трябва ще влезем в дълг, подчертава министър-председателят (ВИДЕО)

Половин милиард повече ще получат работещите под огромно напрежение медици, военни, полицаи, стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

4,5 милиарда ще отидат за подпомагане на бизнеса в кризата, породена от коронавируса.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19.

"4,5 млрд. лв. като ресурс капитализира правителството за бизнеса, за социалната система,

1 милиард предоставя в помощ на МЗ, МВР и МО,

200 милиона отделя за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за безработните в принудителен отпуск,  

и 50 милиона за добавки за Великденските празници", изброи премиерът Борисов.

Разходи се отделят за запазване на работните места за подпомагане на бизнеса по схемата 60/40, ако не уволняват работниците – мисля, че ще минат един милиард лева. Отлагане на плащане на данъци до 30 юни – това прави 600 милиона по-малко в хазната. Ще гласуваме близо 50 милиона лева за най-нуждаещите се пенсионери“, стана ясно от думите на министър-председателя.

Ако трябва ще влезем в дълг, подчерта министър-председателят.

ПРОИЗВЕЖДАМЕ РЕСПИРАТОРИ

До 8 седмици в България ще стане възможно производството на респираторни апарати.  „Ние като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция. Моите опоненти продължават да го пропускат“, посочи премиерът.

„Когато се изготвят икономически мерки за неопределен период от време, няма учен в света в момента, който да каже месец, два, три, година. Няма институт, който да каже, че има лекартво или ваксина за COVID-19“, каза Борисов.

ШЕСТТЕ МЕРКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Премиерът посочи шест икономически мерки, които кабинетът ще предприеме по време на кризата с коронавируса:

1. Половин милиард лева за увеличените разходи на Министерството на здравеопазването, Министерство на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

2. 4,5 млрд. лева ресурс ще се отдели за капитализиране на БНБ, заделени са половин милиард, които на практика ще служат за гаранция на бизнеса да вземат кредити в размер на 2,5 млрд. лв.

3. 200 млн. лв. за безлихвени кредити до 1500 лева на хора, излезли в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения с работодателя.

4. Помощи за запазване на служителите по схемата 60-40.

5. Отлагане на плащане на данъците до 30 юни, което ще струва над 600 млн лв. за хазната. Горанов уточни, че става въпрос за отлагането на корпоративен данък до 30 юни. ДДС не се отлагал, защото не бил на бизнеса, а бил "краен косвен данък". "Всеки бизнес, който претендира за отлагане, претендира да се кредитира от пенсиите на българските пенсионери", обясни финансовият министър.

6. Правителството ще даде на най-нуждаещите се пенсионери добавки за 50 млн. лева.

Тези четири и половина милиарда може изобщо да не са достатъчни, заяви Борисов.

 Да ни оставят да се блъскаме - тези, дето ни критикуват, каза ядосано Борисов. И се обърна към критиците на властт: "Я да си представят Ледената пързалка покрита с трупове!"

"Сигурен съм, че загубите ни са огромни. Целта на всички тези мерки е пикът на коронавируса, да дойде колкото се може по-бавно. Представете си, че ледената пързалка е морка, за да видите колко е направено. Затова излезе ли ново лекарство, няма да можете да си намерите място по заведенията", обясни Бойко Борисов. 

ВЕЧЕ ИМА ТЕРМИНАЛ "СОФИЯ"

По думите му другото показателно е, че българите от цял свят се прибират, защото тук е най-сигурно. Това било показателно.

Има вече "Терминал София". Никой не иска да стои там, прибират се, каза Борисов по повод на прибиращите се от чужбина българи.

Всеки, който в този момент работи, е герой, защото благодарение на него икономиката също работи. Ние трябва да запазим тази тъничка нишка. Нужно е единство и търпение“, категоричен е Борисов. 

 2-3 МЕСЕЦА ЩЕ ПОТЪРПИМ

"Хотелиерите за една седмица ли обедняха?! Какви бяха кувертите по Коледа, забравихте ли", каза Борисов в отговор на въпрос за съсипания хотелиерски бизнес. Зимният туризъм има мазнинка от кувертите около Коледа, проблемът е какво ще правим с летния туризъм.  Риск има пред летния туризъм. Апелът ми е към всички частници и бизнесмени - 40% от вас, 60% от вас, но да запазим работниците. Ще се обърнем към всеки един", допълни министър-председателят.

Един по един всички браншове имат заявки. Нека не се поддаваме на паниката. Ако трябва и дълг ще направим, но не виждам защо да задлъжняваме следващото поколение. 2-3 месеца ще потърпим. Всичко сега е спряло и изчаква“, каза той. 

Премиерът призова да се отнасяме сериозно към карантината, защото остава само още една мярка – да се забрани на възрастните хора да излизат. Освен това, ако се запази положението до юни при този ръст на разходите, ще е тежко за всички.

БОЛНИЦИТЕ СА В ГОТОВНОСТ

„360 болници са в готовност, ако не дай Боже, има пандемия. Защо е тази паника? Сега, като започнем в края на месеца да изплащаме по 1000 лева заплатите, да не стане, че са малко. Като нация трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем“, изтъкна Бойко Борисов.

Най-ефикасните и бързи мерки бяха направени в България, докато много държави се лутаха, като седмици наред обясняваха как няма страшно. Но в следващите един-два дни в рамките на ден или два сменяха изцяло концепцията си, каза в началото на изложението си пред медиите Борисов.

Страните, които не се справиха с мигрантската вълна, се изправят пред изключителни трудности, а България продължава да има нула миграция, продължи Борисов.

Според премиера "няма кой сега да каже месец или година ще продължи епидемията, няма кой да каже, че има лечение, нито че е ефикасен бързият тест."

БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ

"Попитах ираелския премиер и той каза: "Няма ефикасен бърз тест. Поръчал съм на нашите лаборатории, по-малко от 8-10 седмици няма как да се справим." За бързите тестове - ние сме поръчали 1 милион. Вярвам, че експертите от ЕС ще купят и предоставят най-доброто, което имат, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-качествен. Всички ние ще купим тестове, които ще купи ЕК и ще предоставим", продължи премиерът Борисов. Думите му бяха коментар на изявления от новосъздадения медицински съвет в полза на масовото тестиране.

"Днес олимпиада се отлага за първи път в мирно време. На всички, които подценяваха тази пандемия, шегуваха се, подиграваха ни се, животът им поднася всеки ден подтвърждение. Румънският президент нареди армията да излезе и контролира всичко. Полският президент, австрийският канцлер, Холандия - никой не спори за правомощията, защото най-важното е да се помага.

Ние още не го правим, за да се спасим от критики и натоварваме полицията и жандармерията по брутален начин. В този дъжд и сняг те са навън. Убеден съм, че самите военни ще попитат защо не ги използваме да помагат на своите колеги", каза още премиерът.

"Ние се водим от правилото: Да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите", изтъкна Бойко Борисов.

Самосъзнанието, дисциплината, контролът е важен. Можеш да излъжеш, но лъжеш само себе си и ставаш преносител на зараза“, добави той, визирайки хората, които не спазват карантината.

Трябва с цената на всичко да спасим живота на възрастните хора и пазара, допълни министър-председателят. Той благодари и на медиите, които по думите му помагат хората да са информирани. 

Междувременно стана известно проучване на БТТП, направено сред 300 компании, проде което 12% от фирмите вече са спрели работа заради коронавируса. Съгласно резултатите от анкетата, 96% от запитаните на първо място искат от държавата сигурни коридори за транспорт на суровини за работа, а 90% от фирмите искат от държавата да съкрати сроковете за разплащане с бизнеса, да се извърши незабавно разплащане на просрочени задължения, както и да се открие телефонна линия за сигнали от страна на бизнеса и да има имейл за същото – и за въпроси. Масово и анкетираните искат не 60%, а 80% помощ от държавата за заплати, както и по-голяма яснота какви са условията да кандидатстваш за помощ.

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!