Полицията получи завинаги безконтролен достъп до всички телефони

Властите получиха възможност да следят абсолютно безконтролно мобилните телефони на всички български граждани. Това ще става без съдебно решение, като оправданието е, че трябвало да се следят изкъсо всички поставени под карантина у нас. Няма никакви гаранции, че следенето ще се ограничи само до тези хора и всичките им контакти. Полицията ще може абсолютно безконтролно да поисква справки от мобилните оператори за това кой къде ходи, с кого и кога говори. Това става ясно от публикувания в Държавен вестник Закон за мерките и действията по време на извънредно положение, съобщава Mediapool.

Допреди налагането на извънредното положение такива справки можеха да се правят само за тежки престъпления, за които се полагат над 5 години затвор.

Всичко това се случва чрез извънредното законодателство, което налага промени в Закона за електронните съобщения. Те би трябвало да засягат само хората под карантина, но няма никакви гаранции, че правомощията на МВР няма да се разпрострат върху всеки един от нас. В закона вече пише, че операторите ще съхраняват трафичните данни на своите клиенти за срок от 6 месеца. Това означава, че полицията може да ни следи до половин година назад във времето. Единственото,  което трябва да направят униформените е да подадат искане до мобилните оператори.

Глобалната пандемия е могла да се избегне, ако Китай е действал по-рано, открива проучване

Най-същественото е, че промените са направени така, че те ще важат и след края на извънредното положение. Преди това подобни разрешителни се издаваха от съдии. Те от своя страна споделиха пред Mediapool опасенията си, че новите правила дават безконтролна власт на МВР.

„Премахването на съдебния контрол, отваря широко вратите за полицейски произвол и безконтролно следене на трафичните даннни – кога, с кого, колко дълго разговаряме, откъде се обаждаме и къде се движим”, коментира пък адвокат Михаил Екимджиев. 

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник/ци: https://19min.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...