Горанов: Имаме доста модерна социална система. Всеки засегнат, който е в неплатен отпуск, може да тегли кредит

big_1861

Държавата ще приложи финансова инжекция за фирмите, засегнати от кризата с коронавируса. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредния брифинг в Министерския съвет.

„Не сме създали социалната си система по повод на кризата. Имаме доста модерна социална система.  Следващите дни правителството ще одобри програмата, в която се предвижда подпомагане на търговците в нужда вследствие на ограниченията от епидемията.

Те могат да получат помощ от 60 на сто от заплатата на служителите“, каза финансовият министър. „Другото са портфейлните гаранции – около 2 милиарда портфейл, и тези 200 милиона, които са свързани с отпускането на негарантирани и необезпечени кредити на хората, които са в принудителен отпуск.

На всеки такъв засегнат, който е в неплатен отпуск, чрез търговските банки, може да се осигури 1500 лева кредит.  Не е задължително да взима такъв кредит, разбира се“, подчерта Горанов. „Това ще става чрез търговската банка чрез гаранция на ББР“, поясни той, цитиран от Блиц.  

„ДДС е краен прехвърляем данък, в този смисъл всеки бизнес, който претендира да не го плаща, взима от пенсиите на хората“, заяви Горанов.  Той поясни, че правителството има ежедневен контакт с търговските банки, за да се работи в подкрепа на физическите лица.

Глобалната пандемия е могла да се избегне, ако Китай е действал по-рано, открива проучване

„Няма да се налага масово предоговаряне и масово плащане на таксите“, обясни още финансовият министър. Той подчерта, че държавата ще подкрепи бизнеса, като дава възможност да покрие 60% от възнагражденията на работещия, за да не бъде освободен от работа заради кризата с COVID-19.

„Никой анархично да не си изпълнява задълженията по повод кризата. Има сектори, които ще получат предимства, но и такива, които ще трябва да изчакат. Моля ви се, от една седмица сме в криза! Дайте да не истерясваме за три дни. Ако се наложи, ще предприемем всички необходими мерки. Нека всеки бизнесмен си направи сметка дали с лека ръка ще се откаже от служител“, коментира още Горанов.

Горанов допълни, че „ако е необходима капитализация на ББР, няма да спрем до тук“. Банката ще бъде укрепена и с „допълнителен административен капацитет, също и на ръководно ниво“, за да може да изпълни програмата. Именно за „7-8 седмици“ се надява и Горанов, че ще премине кризата, като предупреди бизнесът да не уволнява с лека ръка служители, които „до вчера е търсил с лупа“.

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...