Пълен абсурд: Болници фалират заради COVID-19

Пълен абсурд: Болници фалират заради COVID-19

Шефове на болници в страната ревнаха, че може да фалират заради голям отлив на пациенти, които да лекуват с различни диагнози от COVID-19. До абсурдната ситуация се стигна, след като всички ресурси в страната бяха разпределени между големите клиники с обособени инфекциозни или белодробни отделения. 

Д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, която е втората по големина в страната, собственост на местна власт, обясни, че заплащането от НЗОК е на база извършената дейност в рамките на месеца - така е по закон. "Тоест бюджетът на лечебните заведения зависи пряко от пациентите, които са лекували, а от това на свой ред зависят и заплатите на лекари, медицински сестри, санитари и т.н. Заради ограниченията, въведени с извънредното положение заради коронавируса, са спрени планови операции и други лечебни дейности, тоест закономерно пациентите намаляват извън тези със спешни състояния. Същевременно заради риска от вируса изискванията към болниците са завишени", коментира медикът пред БНР. 

Глобалната пандемия е могла да се избегне, ако Китай е действал по-рано, открива проучване

"До момента в болницата капацитетът е запълнен под 50%, което ще се отрази на приходите в края на месеца. Следващия месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката, а в същото време са увеличени разходите, свързани с поддържането на по-висока степен на дезинфекция и по-често използване на лични предпазни средства", добавя той. 

Вчера обаче Националният оперативен щаб за борба с коронавируса обяви, че ще задължи всяка болница в страната да се приведе в готовност да лекува пациенти с него. В Горна Оряховица обаче разполагат само с два респиратора и 6 легла за тежки случаи, което е крайно недостатъчно. Очаквано, лечебницата не разполага и с бюджет да осигури повече машини, заради което се налага да разкрие дарителска сметка. Това означава, че към момента болницата търпи огромни финансови загуби заради липса на пациенти, а в същото време не е готова да приеме COVID-19 пациенти. 

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник/ци: https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...