Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунистически Китай иска пълен контрол над интернет

Интернет цензурата не е новост в комунистически Китай, но поради техническите трудности за налагане на пълна цензура, режимът не е бил никога способен да регулира успешно интернет системата за публични форуми (Bulletin Board System / BBS). Според скорошна статия, разпространявана по интернет форумите, Китай работи по нови мерки, с които да се „погрижи” за „проблема BBS”.

Изтеклата статия, озаглавена „Интернет форумите в Китай изправени пред кървава разправа” ("BBS in China is Facing a Bloody Slaughter,"), твърди, че информацията е от телеконференция, на която са присъствали длъжностни лица от Специалния проект за интернет форумите на Управлението на комуникациите в Гуандонг (BBS Special Project at Guangdong Communications Administration).

От 24 юли насам статията се разпространява бързо надлъж и шир в интернет. Поради така подробното й съдържание повечето интернет потребители вярват, че информацията е достоверна.

Според нея новите ограничения над форумите ще бъдат приложени на територията на Китай, започвайки от провинция Гуандон, тъй като там са повечето уебсайтове и интернет потребители в Китай. Всички нерегистрирани интернет-форуми ще бъдат закрити след 1 октомври.

Статията разкрива някои специфични изисквания да включват независим сървър и само по един форум на сървър. Освен това, притежателят на форума ще бъде задължен да предоставя личните си и контактни данни, така че да може да бъде контактуван 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, а всички участници [във форума] ще трябва да използват истинските си имена. Форумите ще трябва да изискват от потребителите да се регистрират предварително и да предоставят лични данни като име, телефонен номер и личен идентификационен номер [ЕГН].

В системата за публикуване на съобщения форумите ще трябва да показват номера на бизнес лицензите или регистрационния си номер на видно място във форума, чат-рума и страниците с публикуваните отговори на съобщения. Когато сърфиращите в мрежата публикуват съобщение, уебсайтът трябва да покаже първо страницата с правилата на форума.

От форумите ще се изисква да преглеждат всички статии, преди да ги публикуват. Цялата информация трябва да бъде филтрирана софтуерно или ръчно, и не трябва да се публикува, ако предварително не е прегледана и цензурирана. В допълнение на това, форумите ще трябва да водят стриктен запис на всички публикувани статии, включително съдържанието, датата на публикуване и IP адреса на публикувалите съобщенията.   

Радио Free Asia интервюира Джан Дженгюн (Zhang Zhengjun), влиятелен мениджър на частния сайт „Информация и ресурси за притежателите на сайтове” (Information and Resources for Web Owners) в Китай. Според Джан голям брой персонални уебсайтове ще изчезнат от липса на средства, ако всички тези регулации бъдат въведени. Например системата за притежатели на сайтове изисква всяка тема във форума да има поне един собственик на пълен работен ден. За това е необходима известна финансова подкрепа.     

Джан Уей (Zhang Wei), мениджър на Ichat в Шенджен, смята, че новата наредба не е реалистична. „Много мерки, като системата за регистриране на IP адреси, все още не са въведени напълно. Използването на истинските имена при мобилните телефони е изискване в Китай от дълго време, но още не е постигнато. Някои мерки могат да бъдат приложени върху големите или официални уебсайтове, но малко вероятно е това да се случи с малките сайтове.”, каза той.

Миналия октомври Китайската интернет асоциация (China Internet Association) заяви, че Министерството на информацията изисква интернет потребителите да се регистрират с истинските си имена, когато създават блог. Интернет потребителите незабавно се противопоставиха на тази мярка, тъй като регистрацията с действително име ограничава свободата на словото и нарушава неприкосновеността на потребителя. Някои от интернет сърфистите протестираха: "Единственото място, където имаме свобода на словото, ще бъде премахнато.". По думите на някои потребители, те не биха подпомагали повече блоговете, ако бъдат принудени да се регистрират с истинските си имена.

Поради силната опозиция на интернет доставчиците и блогърите, през май 2007 г. ККП преустанови системата за регистрация.

На 18 юли 2007 г. Китайският интернет информационен център (China Internet Network Information Center / CNNIC) публикува „Двадесетия доклад относно развитието и състоянието на интернет в Китай”. Според него Китай е втори, изпреварен само от  САЩ, по брой на интернет потребители, с 162 млн. души (към 30 юни 2007 г.), съпоставено  с 211 млн. души в САЩ. Броят на интернет-потребителите в Китай се е увеличил с 25 млн. души от края на 2006 г.

Превод Цвета Петкова

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Xue Fei, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!