Цунами! 200 000 гурбетчии се изсипаха в България за броени дни, подгонени от пандемията с ККП-коронавируса

Коректното име: “ККП-вирус” – за да разграничим жертвите от виновниците

thumb_910x0_f6886af20ab547ee8f30f82bf9ea4687

Заради пандемията от коронавирус хиляди българи се прибраха в България само през последните седмици. 23 000 сънародници са се завърнали у нас само през изминалото денонощие.

 

Това съобщи шефът на Оперативния щаб професор Венцислав Мутафчийски, цитиран от Нова тв.

 

От тях 8 000 са кацнали на родна земя със самолет, а още 15 000 са предпочели сухопътен транспорт.

Така общият брой на завърналите се в България само от началото на март досега достига 200 000.

Все още обаче има сънародници, които не успяват да се приберат, въпреки желанието им. Пред NOVA българи сигнализираха, че стоят като заложници в зимен курорт в Австрия. Други останаха под карантина в Панама.

Карибски плаж, слънце, музика и пълно безвремие – така минават последните две седмици за Дянко Комитов, който работи в Панама и помага за изграждането на един от най-известните фестивали в страната.

„Фестивалът е на един от най-дивите плажове в Централна Америка и почти нямаше интернет, затова не знаехме за коронавируса“, разказва той.

Комитов, както и повече от 1 500 души разбират за пандемията когато плажът е обграден от армията.

Реакцията на местните власти е светкавична, тъй като Панама се оказва най-сериозно засегната държава от Централна Америка с над 100 потвърдени случая на вируса. По това време на плажа има представители на над 70 държави.

„Идеята на фестивала е, че събира племена от цял свят – имаше от Азия, от Африка, от Италия, от Нова Зеландия”, казва още Дянко Комитов.

На всеки е направен тест и се вижда, че болни сред тях няма. Дидо обаче все още не може да напусне страната – има самолетен билет за края на април, а най-евтиният, който може да купи сега, започвали от 2 000 евро.

Това го принуждава да предприеме друга стъпка – с приятели е наел къща в съседен град, където сам се е поставил под карантина. Той обаче не е единственият сънародник, който не успява да се прибере у нас.

Заради пандемията още десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия – останали без работа, без пари и без възможност да си тръгнат: „Аз им казах, ние тук няма да умрем от коронавирус, а от инсулт сигурно вече“, коментира Пламка Петрова.

От външно министерство съобщиха, че по изключение, българите ще бъдат пропуснати от австрийските власти през изградените контролни пунктове, но само при условие, че докажат намерението си директно да напуснат територията на Австрия.

А след като се завърнат у нас, за тях, както и всички завърнали се от чужбина, ще важи общата карантина.

„За тези, които са установени като заразени, за тях не важи срокът от 14 дни. Той е 21 дни и след това две отрицателни проби“, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

От външно министерство напомнят на гражданите да не предприемат пътувания извън страната.

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Нова тв, Блиц

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...