До 1300 на ден са скочили заявленията за безработица, 200 000 само по ресторантите остават без работа до дни

САЧЕВАzx860y484_3057266

До 1300 на ден се е увеличил броят на заявленията за безработица през миналата седмица, при около 750 дневно в началото на кризата с коронавируса. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева тази сутрин. “В петък бяха 1301”, посочи тя в ефира на bTV.

Около 150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените карантинни мерки заради COVID-19, прогнозират пък от Сдружението на заведенията.

“Очакваме голям ръст на безработицата, който не можем в момента да прогнозираме с точност”, коментира още Сачева. Обезщетения ще се поемат по схеми по ОП “Развитие на човешките ресурси”, а в помощ на бизнеса е предвидена и мярката за поемането на 60% от работната заплата на служители, застрашени от съкращение.

Бизнесът, получил подобна субсидия, ще бъде подложен на стриктен контрол обаче. Работодателят ще трябва да върне сумата, ако не изплати остатъка от 40% от заплатата на служителите си или закрие работното място. Преди това пък ще трябва да отговори на определени критерии, за да докаже, че действително е ударен от кризата, последвала от разпространението на коронавируса.

“В момента така, както се освобождават хора, се и търсят”, посочи още Сачева, давайки пример с бизнеси, като доставката на храна, които търпят трансформация и сега изпитват недостиг на работна ръка.

Част от средствата за бонусите към заплатите на медицинските лица “на първа линия” вече са по сметката на здравното министерство, посочи Сачева. Засега за тази цел държавата е предвидила бюджет 20 млн. лева, но по думите на министъра има готовност за увеличение до 60 млн. лева.

Припомняме, че една от мерките на властта е да предостави по 1000 лева допълнително към заплатата на всяко медицинско лице, независимо дали лекар, медицинска сестра или друго, което се грижи пряко за пациенти с коронавирус.

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...