Мая взриви България: Хиляди са изгонени без заплати от работа, докато ГЕРБ яде милиарди

51

Законът за извънредното положение прехвърля цялата тежест от кризата върху редовите граждани и малкия бизнес. Ако институциите скоро не вземат мерки, хората наистина ще гладуват, но не защото са празни магазините, а защото са останали без доходи.
Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Евродикоф“.

„Това е на фона на факта, че във всички други държави, засегнати от коронавирус предприеха ясни и конкретни мерки за подкрепа на гражданите – финансова помощ, разсрочване на задължения, чекове за конкретни суми за гражданите, банкови гаранции“, каза Манолова.

Глобалната пандемия е могла да се избегне, ако Китай е действал по-рано, открива проучване

Тя добави, че е залята от сигнали на граждани за хиляди освободени от работа, хора без заплати и затруднени собственици на малки магазинчета, готвачи, самонаети лица, свободни професии, бременни, дистанционно работещи от дома си хора, хора в карантина и др.

„Ако в частта за здравни и санитарни мерки законът изглежда прилично, то в частта за подкрепа за гражданите и домакинствата няма никакви подкрепящи мерки“, допълни тя.

„Бюджетът, който се пази от депутатите и от правителството, всъщност не е на правителството, а е на именно тези хора. И ако преди дни финансовият министър твърдеше, че има 1,5 млрд. излишък, че се очакват още 2,7 млрд. лева европейско финансиране и че имало буфери в бюджета, сега е моментът тези пари да стигнат до хората“, заяви още Манолова.

Тя подчерта, че между първо и второ четене на закона се направи опит за промени в режима на обществените поръчки – възложителят да може по собствено усмотрение да удължава сроковете на търговете, но не само за времето на извънредното положение.

„Възмутително е, че се опитаха да ловят риба в мътна вода с този закон“, допълни Манолова.

„Вкараха предложение за удължаване на концесионните договори по Черноморието за една година, без допълнително плащане от концесионерите. Дадоха времеви толеранс за партиите да не си върнат надвзетите субсидии. А за гражданите и малкия и среден бизнес няма такива отсрочки и облекчения няма“, подчерта тя.

Попитана за бързите кръвни тестове за коронавирус, председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че „не става въпрос дали има такива тестове за един или друг кръг, а че става въпрос за една от най-необходимите мерки за справяне със заразата“.

„Въпреки че, от кризисния щаб оспориха надеждността на бързите кръвни тестове, се оказа, че ген. Мутафчийски е обявил обществена поръчка за 30 000 теста и се надяваме, че скоро ВМА ще получи тестовете“, допълни Манолова.

„Тестове, тестове, тестове“, призова шефът на Световната здравна организация. Китайски лекари пък посочват, че най-важното са предпазните облекла за медиците, изолацията на гражданите и много тестове, за да се знае кой да бъде изолиран“, каза тя.

"Всичко е фалшиво" - Жители на Ухан разобличават "намаляващите" случаи на коронавирус в Китай

Манолова подчерта, че в България от началото на заразата са тествани около 5000 души, тоест около 200 души дневно, а в Германия се тестват по 160 000 на седмица, тоест по над 20 000 на ден.

Тайната история на коронавирусното биооръжие

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Китайският коронавирус е биологично оръжие, създадено от китайската армия

Експерт: Китайският корона вирус е създаден в лаборатория в Ухан като биологично оръжие

Връзката на коронавируса от Ухан с древни пророчества

Коронавирусът предпочита близките на комунистически Китай – Тежките огнища на COVID-19 показват кои са близките на Пекин

https://7dnibulgaria.bg/archives/88367

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...