Шапки долу! Мария от Белозем шие маски и ги подарява

Младо момиче с добро сърце от пловдивското село Белозем реши, че периодът на изолация е идеалното време да твори. Вече сме ви разказвали веднъж за Мария Чонкова, която сама шие роклите си, прави етно мартеници, красиви сувенири и празнични украси.

Този път причината отново да я похвалим, обаче е едно благородно дело от нейна страна – тя се е заела с отговорната задача да шие маски за хората, които не могат да открият такива по аптеките.

Дните си под карантина Мария прекарва на шевната машина и въпреки че това и коства време и труд, тя не продава своите маски, а ги дарява – напълно безплатно.

“Аз не искам да печеля, оцеляването на човечеството не е бизнес, искам да помагам, към момента мога само с това …” – пише сръчната 26-годишна дама, която е завършила ПГХТТ в град Пловдив.

Мария Чонкова споделя още, че маските са повече от обикновенни – един простичък плат и малко ластик, но може би все пак ще вършат работа, а и всеки ден могат да се перат.

Младото момиче ги изработва с парчета плат, които са и под ръка и са останали от изработката на дрехи. Именно затова няма възможност за претенция на цвят, тъй като както всички магазини, така и тези за текстил са затворени и няма как да си набави шарени и готини платове.

“Радвам се, че познавам такива хора като теб”, “Не познавам това момиче,но адмирации! Във време, когато всеки гледа да използва спекулата за своя изгода – тя ДАРЯВА,а не продава на тройна цена.”, “Браво! Малко са като теб”, са само част от положителните коментари, които Мария получи за доброто дело.

И тази година, на 1-ви март фамилия Чонкови зареди своите съселяни и пловдивчани с разнообразни и интересни мартеници. Мария и семейството й се занимават с тяхната изработка вече близо 14 години и винаги събират възхищението на хората с идейте си.

Сред предложенията отново присъсваше мартеница с щъркел, която през изминалата година се радваше на огромен интерес сред купувачите. “Наблегнах на етно мотивите и най-вече на мартениците със щъркел, първо, защото щъркелът предвещава идването на пролетта, и второ, защото Белозем е европейско село на белия щъркел.” – сподели в миналото интервю за Trafficnews Мария.

През 2020 забелязахме още страхотни хрумки като дървени лъжици и дъски за рязане, декорирани с люти чушки и боб, както и магнити с цървули и гайди.

https://trafficnews.bg/

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...