Предвижда се всички мерки да бъдат на гърба на хората

„В Закона за мерките по време на извънредното положение, който беше приет на първо четене, по никакъв начин не е засегната спекулата и борбата с нея. Беше странно, че имаше предвидени увеличения на наказанията за медицинските работници, които отказват помощ на пострадали, без да се отчита, че причината може да е липса на защитно облекло. А в същото време наказанията за спекула по никакъв начин не бяха променени.

Парламентарната група на БСП именно и заради това не подкрепи закона на първо гласуване с условие, че на второ гласуване ще подкрепим добрите мерки и ще критикуваме онези мерки, които ни се струват несъразмерни, дори за извънредното положение“. Това каза народният представител от ПГ „БСП за България“ Георги Гьоков пред БНТ.

Той сподели, че парламентарната група на БСП вече е направила и своите предложения към него. Предложените мерки са насочени към това да предотвратяват и да ограничават спекулата, а когато бъдат хванати съответните спекуланти – да получават наказания, които да ги възпират да правят повторни нарушения.

По думите на Гьоков законът е необходим, но БСП не е съгласна с всичко в него и отбеляза, че дори самите управляващи, в лицето на Даниела Дариткова, са призовали спорните текстове за наказанията за медиците да се оттеглят. „Още в самото начало, когато се разглеждаше законопроектът, открихме тези несъвършенства в него и това беше причината да не го подкрепим.

Едно от тях е, че всички мерки, които се предвиждат, са на гърба на хората, а правителството се опитва да прехвърли отговорностите на всички други, но не и на себе си“, посочи депутатът от левицата.

Георги Гьоков обърна внимание, че в законопроекта не е включен по никакъв начин Държавният резерв, който според него е създаден именно затова – резервите да се използват при кризисни ситуации. „Той трябва да бъде ангажиран и нашите предложения ще бъдат и в тази посока“, категоричен бе той.

„Освен за ограничаването на спекулата, нашите предложения са насочени към ограничаване на социалните последствия за българите от тази криза. Такова беше предложението за отсрочване на плащането на битовите сметки за целия период на извънредното положение. Министърът на енергетиката предложи същото нещо, само че за срок от 20 дни, но в движение се отметна от него. Ние продължаваме да настояваме за него“, каза още Гьоков.

Според народния представител преструктурирането на парите от европейските фондове е добро решение. „Те са създадени в различни направления да подпомагат нашата държава, но в момента всичко е съсредоточено в преодоляването на последствията от тази криза и е съвсем нормално, ако има неусвоени средства, те да бъдат пренасочени“, добави той и предупреди, че  кризата ще засегне сериозно икономиката, финансите и социалната сфера и средствата трябва да бъдат насочени към паралелното решаване на проблемите на тези три сфери, защото иначе има опасност да се разрушат всички системи в държавата.

Източник: actualno.com

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...