С извънредно положение Усвояващите бдят за вашето здраве! Тонове боклуци пристигат у нас от рискови държави: Разследване на Lupa.bg

Разследване на Lupa.bg: Тонове боклуци пристигат у нас от рискови държави

Въпреки епидемията от коронавируса вносът на боклук от страни с висок риск не спира. За това сигнализираха пред Lupa.bg жители на Елин Пелин, в чийто град наскоро отвори врати завод за преработка на пластмаса.

Отпадъците, които пристигат в Елин Пелин, са от Италия, Германия и Гърция, където COVID-19 не спира да взема жертви. Хората са притеснени, че боклуците могат да са носители на зарази и да ги разболеят.  

По данни на инвеститора на завода „Интегра пластикс” 15-20% от найлоновите торбички са непреработваеми. Това означава, че не се разграждат и се загробват в почвата, като я замърсяват.

По думите на местните хора от отходни тръби на завода се изливат течности със странни миризми, смесени с множество полиетиленови късчета. Това се случва зад предприятието в местността Църквето. В нейното землище обаче има над 10 сонди за вода, както и множество ниви. Държавата не осъществява никакъв контрол и местните са притеснени за качеството на водата и бъдещата реколта. 

Жителите на града припомнят, че на завода не е правена Оценка за въздействие върху околната среда и всички разрешителни за преработката на пластмаса са подписани от Нено Димов, който сега е в ареста.

Вчера министърът на околната среда и водите Емил Димитров алармира, че заради коронавируса имаме проблем с отпадъците. „Не можем да изнесем пестицидите по обективни причини, не можем да ги оставим тук отново по обективни причини. Имахме програма, опаковахме ги, изнесохме ги от скривалищата. Не можем да ги изнесем в чужбина по обективни причини. Не можем да ги оставим в България. Никой не би се съгласил в тази ситуация някъде да трупаме количества. Трябва да ги обезвредим на единствения възможен инсенератор, който се намира в България", обясни министърът.

Източник/ци: https://lupa.bg/n

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...