Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сложил отново накриво маската, Борисов заяви – нямаме маски, но ще продаваме на ЕС

– НЯМАМЕ МАСКИ, НО ЩЕ ПРОДАВАМЕ НА ЕС

Бойко Борисов, явно страдащ от силна абстиненция за медийни изяви, днес наруши гласуваните мерки за извънредното положение и хукна отново с джипката да си прави личен ПР. Този път на завод за производство на защитни маски.

Сложил отново накриво маската, Борисов заяви, че сме готови да участваме в обществена поръчка на ЕС за доставка на маски и защитни облекла. И това в момент, когато хиляди работници протестират, че нямат защита срещу вируса, а лекари и сестри напускат, тъй като болниците не им осигуряват защитно облекло, включително маски при работа с болните. Това обаче явно не вълнува премиерът, който единствено си мисли как да се направи на велик пред ЕС и естествено, да усвои едни комисионни. А българите – работници, лекари, сестри, санитари, хора….кучета ни яли! Ние не го интересуваме. А липсата на маски по аптеките е повече от странна – мина повече от седмица, а една такава маска се произвежда по хиляди на час. И въпреки това ги няма. Единият извод е, че просто се изнасят извън България, а другият – че се задържат умишлено, заради нарастването на цената им. И да допълня, че премиерът трябва пръв да дава пример как се спазва карантината и социалната изолация. А не заради нарцисизма си да подлага на риск работници и членове на щаба.

– ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ – СИМВОЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ

Днес сутринта десетки лекари и медицински сестри подадоха оставка от Втора градска болница в София, която беше определена за преструктуриране в инфекциозна. Защото липсват условия, а няма и елементарни защитни облекла и условия на работа. Нормално е медицинските кадри да са притеснени. Не само за живота и здравето си, но и за пациентите си, които в подобна обстановка просто ще бъдат оставени на произвола. Неадекватността на държавата още веднъж пролича с това решение. Вместо незабавно да се назначен и лекари – специалисти по инфекциите в болницата и приоритетно да се дадат защитни облекла и средства и да се направят промени, ако трябва и ремонти в отделенията, държавата просто посочва сграда и решава. Никой не мисли. Взема се решение, за да се каже, че е взето. Хаосът продължава да е пълен. И сега си проличава колко много сме съсипали здравеопазването. Защо например частната Токуда не беше определена за инфекциозна. Извънредно положение, може със закон да я задължат да приема такива пациенти. Нали всички частни болници източват здравната каса с леки, но скъпи заболявания. Нека сега да си поемат кръста.

– БЕЗХАБЕРИЕ И УМИШЛЕНА НЕБРЕЖНОСТ

Оказа се, че Банско е развъдник на вируси и негодници. Туристи, които знаят, че са заразени, си уплътняват почивката, общуват си с други хора и разнасят зарази. А за малоумието да хукнеш на почивка по време на пандемия, няма да коментирам. И от Банско тръгна заразата, а чак сега Ангелкова се сети да забрани туризма за времето на карантината. За съжаление в такава ситуация дори часове могат да бъдат фатални.

– НИЩОЖНО ДАРЕНИЕ

Много се коментира тези дни за дарението от 222 000 лева, направено от шефа на Уолтопия, което Александровска болница върна, защото условието беше с предимство да се лекуват служители на дарителя. Всъщност спорът е безсмислен, защото дарение, направено под условие, което противоречи на добрите нрави, е нищожно. А точно на добрите нрави противоречи едни болни да са с приоритет пред други. Пред болестта и смъртта всички са равни. За съжаление единственото изключение от правилото са политиците, които имат властта и парите да се лекуват в най-добрите болници с най-добрите лекарства. Но, както каза една спестявала от закуски за апартамент: „Ние, депутатите, не сме като другите хора!”. Но им пожелавам да видят, че пред Бог и пред смъртта и те са равни на всеки един от нас. Както се разбра, Кирил Домусчиев и съпругата му са заразеи с коронавируса. Единственото, което им пожелавам, е да осъзнаят състоянието на българското здравеопазване /въпреки че, естествено, са отишли в частна болница/, и да разберат, че има ситуации, в които всички хора са равни. И да се смирят.

– ЗАРАЗЕНИТЕ СА 81

Увеличават се заразените с вируса, най-вече поради общуване с други заразени. Държавата дори закъсня с мерките за превенция на заболяването. Въпреки това, трябва да осъзнаем, че здравето и животът ни зависят от нас самите. Дори да не вярвате във вируса, той може да вярва с вас. А миенето на ръце и социалната дистанция за кратко време не са навредили на никого. Няма да умрете без прическа, но може и да умрете, ако заради едно издухване на главата се заразите. Малко разум! Сутринта се приеха мерки повече от двама възрастни да не се събират на едно място

– С НЕОХОТА ЗАПОЧНАХА ОТСТЪПКИТЕ

Енергоразпределителните и снабдяващи дружества решиха плащането на тока от 10 да се увеличи на 20 дена. Въпреки, че ако положението на карантината продължи, ще е все тая, като си стоиш без работа и без доходи. Банките също проявиха разбиране и дори ако много се закъснее с вноските, нямало да ги дават в кредитния регистър. Бързите кредити обаче продължават. Обадиха ми се клиенти, че ги притесняват за плащане на вноски, закъснели с няколко дена. И си мисля, кога ли и тях ще ги забранят като талончетата за търкане. Когато и да е, все ще е късно. Човещината и елементарната предвидливост да оставиш длъжника да диша, са непознати за много фирми за бързи кредити.

– ЧАКАМЕ ЗАКОНА. ИЗВЪНРЕДНИЯТ. С ДАНИ КИРИЛОВ

Вчера беше внесен законопроектът за извънредното положение, пълен с правописни и правни грешки. Днес бяхме потресени свидетели как Министърът на правосъдието защитава законопроекта в Правна комисия към Народното събрание. Както винаги, не се мисли за всичко, има неясноти и май докато се начудят, може и да мине карантината. Явно всичко ще се прави в движение и при пожарна ситуация. Както винаги при управлението на ГЕРБ.

Елена Гунчева

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!