Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Икономист: Банките са единствените печеливши от коронавируса

Икономист: Банките са единствените печеливши от коронавируса

Светозар Съев е заместник-председател на Движение за пълна заетост и ценова стабилност. Потърсихме го за коментар как ще се отрази на икономиката тази криза с неизвестен срок и край. 

-Г-н Съев, Кънчо Стойчев днес каза, че 2 млрд. лв. са достатъчни, за да се спасят всички работни места в България. Така ли е според вас и това ли е пътят, който трябва да следва държавата в момента?

-Естествено, че единственият изход от тази криза е държавата да освободи финансов ресурс, с който да подпомогне било хората, било бизнеса. Въпросът е кого точно да подпомогне. Единственият субект, който може да окаже помощ в тая ситуация, е държавата. Нито частният сектор може да окаже помощ, нито банковата система. Да, ето виждаме – Световна банка, Международен валутен фонд и т.н. Но те предлагат кредити, те не могат да дадат безвъзмездна помощ.

-Но България ще получи от Европа 812 млн. евро за борба с коронавируса?

-Да, ние ще ги получим, но ако погледнем реално, тези пари са недостатъчни.

Да предположим, че в момента милион и половина българи останат безработни в резултат на наложената санкция за един месец. Да предположим, че заплатата на тези хора е 1000 лв. или 500 евро. Милион и половина работници по 500 евро прави 750 млн. евро.

Отделно държавата ще загуби и от това, че тези хора не са платили данъци, социално осигуряване и т.н.

-Има ли такава опасност наистина – мерките са само за един месец?

-Хубаво, но тоя един месец те няма да получат заплати. Обаче трябва да плащат разходи. Хайде, някои са в отпуска. Аз говоря хипотетично - ако милион и половина ги освободят от работа за един месец. Защото частният бизнес е направен така, че работи месец за месец. Не трупа огромни резерви. Единственият, който има резерви, са банките и държавата. Така че тези пари няма да стигнат.

-А колко пари са необходими тогава?

-Зависи колко дълго ще продължи тази криза.

Спокойно можем да кажем, че всеки месец ще трябват милиард – милиард и половина евро. Това включва обезщетяване на гражданите и мерки, които трябва да се взимат.

Тези граждани, които работят ден за ден – ако днес не вземат заплата, утре няма с какво да си купят хляб. Държавата първо трябва да се замисли за тези хора! Които са лишени от правото на труд, което им е гарантирано от Конституцията. Държавата трябва да си поеме отговорността – щом е лишила работника от правото на труд, значи трябва да му осигури доход.

-А има ли опасност да се стигне до фалит на цели държави?

-Те досега не фалираха с тези огромни дългове, които имат...

Това, че в резултат от тази криза България вероятно ще натрупа дълг от порядъка на 4-5 милиарда лв. или евро допълнинелно – това не е кой знае какъв проблем.

Освен това последните 2-3 години нашата държава се хвалеше с бюджетен излишък. Аз гледах бюджетите на всички страни в ЕС. Няма държава като нашата, която да приключва последните години с такъв бюджетен излишък. Напротив – повечето са на бюджетен дефицит, което е на ръба на позволеното. Така че у нас сега трябва да развържат малко бюджета, да освободят средства. Още повече, че те поддържат един огромен фискален резерв. Аз не знам от какво се жалват, че няма пари! Просто трябва да преразгледат бюджета.

-Прави впечатление, че заради кризата френският президент Еманюел Макрон заговори на един нов език – какъв знак е това?

-Оказа се, че дори заклетите привърженици на неолиберализма, какъвто представител е Макрон, изведнъж осъзнаха, че ролята на държавата в кризисни ситуации е много важна.

И че ние не можем най-важните и стратегически отрасли и ресурси на държавата да ги оставим в ръцете на частния сектор.

Защото частният сектор не държи резерви и ресурси, с изключение на банките. Частният сектор работи в икономически интерес – той не може да работи в обществен интерес!

-Тази криза и последиците от нея в крайна сметка ще доведат до кардинална промяна в Европа – която отдавна се чакаше, между другото?

-Да, мисля, че точно това ще се случи в Европа. Тя няма бъдеще с тоя неолиберален модел, с който върви.

Има два варианта – или коренна промяна в Европа, или Европа ще се разпадне. Неслучайно англичаните избягаха с Брекзит.

Това е точно по тая причина – осъзнаха, че неолибералният модел на Европа за съжаление е форма на нова икономическа колонизация, която не е в интерес на европейските народи, а точно обратното. И те решиха да не бъдат част от баницата, а да излязат отвън и да бъдат част от тези, които ще ще се хранят на масата с тази баница.

-Какво излиза – че този вирус може да се окаже оздравяващ за Европа и нейното оцеляване?

-Когато говорим за този вирус, стана дума, че всички ще загубят от него. Не е точно така. Да, държавите ще натрупат дългове, гражданите също.

Единствените, които ще печелят в тази ситуация, това са банките. Те ще бъдат единствените, които ще имат изгода от това.

Има и такива конспиративни теории. Целта на този неолиберален модел беше да обеднеят гражданите – да стават все по-бедни и да се превърнат в световни икономически роби. Да, обаче гражданите на света се оказаха много костелив орех – започнаха да намират начин да се противопоставят на това. И една такава криза с вирус, която ги принуждава да си стоят вкъщи, да харчат пари, без да могат да ги заработят - ще доведе до това, че те ще обеднеят допълнително и ще натрупат дългове. Но ето, оказва се – ако това наистина е една световна конспирация на банките – че тя може да подейства срещу тях! Защото гражданите може да осъзнаят, че този модел не е справедлив. И тази хегемония, тази власт, която е дадена в момента на банковия сектор, да им бъде отнета.

Така че е много вероятно тази криза, която може би е предизвикана от някакви силни неолиберални кръгове – така поне се твърди – да изиграе обратната роля: да се превърне в освободител на съвременното общество от неолибарелната глобализация.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!