Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Десетки медици напускат Втора градска болница, няма оборудване за лечение на болни с коронавирус – Фандъкова: Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска, докато се намери персонал

До 16 часа на 16 март молби за напускане са подали 90 лекари и медицински сестри

Втора градска болница, която бе предвидена да поеме болни от коронавирус остава без лекари.

До 16 часа на 16 март молби за напускане са подали 90 лекари и медицински сестри.

Според д-р Камелия Бачовка лечебното заведение не е подготвено да поеме болни от коронавирус.

Болницата разполага с два дихателни апарата, като единият от тях е закупен преди 10 години, втора употреба и никога не е ползван.

Става ясно, че в болницата има по една тоалетна на етаж.

"Тук се казва че ще се лекуват леко болни, но никой не може да каже какво ще стане, ако те станат тежко или критично болни.", допълни Бачовска пред bTV.

Тя разказа, че преди дни на медиците във Втора градска болница е бил раздаден анекс, в който е било записано, че са готови да работят с инфекциозно болни срещу 600 лв. допълнително заплащане. По думите на д-р Бачовска никой не е подписал анексите.

На 16 март персоналът е извикан да подпишат, че не са съгласни да работят, което също никой не е направил.

Фандъкова: Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска, докато се намери персонал

Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ по повод колективната оставка на много от лекарите във Втора градска болница заради преструктурирането на лечебното заведение за работа с хора с коронавирус.

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата.

Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, посочи Фандъкова.

Аз съм гарантирала на ръководството на болницата, че няма да има проблем с финансирането. Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дните, в които тече подготовката на болницата.

Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал. Надявам се, че част от медицинските работници ще останат да работят там. Има отделения, които бяха преструктурирани и във ВМА, и в „Александровска“, и в „Пирогов“. Лекарите са обучени да реагират във всяка информация, защото не сме застраховани, че някъде няма да се появи коронавирус“, добави тя.

По думите на директора на Втора градска болница доц. д-р Стефан Узунов от две седмици всеки от личния състав на болницата е запознат, че болницата може да премине към такъв режим на работа с коронавирус. Според него все още няма пълен комплект лекари, медицински сестри и санитари. До 16.00 часа вчера са подадени 85 молби за напускане. Остават 250 човека, което по думите му би следвало да е достатъчно, за да заработи утре болницата.

„По тази тема е ясно, че човек сам взема решение. Разчитам на лекари, сестри и санитари, които биха пожелали да работят. Тези, които имат желание, биха могли да се включат в тази най-важна за живота и здравето на хората задача. Всички нещо ще загубим в тази ситуация. Очакваме финансова криза, а болниците са търговски дружества. Нека се съсредоточим върху най-важната задача – да се справим с това тежко предизвикателство, в което трябва да се включим всички. Отново ще бъде обяснено на хората, но те само трябва да вземат своето решение.

Отделението, което се открива във Втора градска болница, е резервно отделение. Очаква се, когато се развие тази криза, там да бъдат насочвани хора. Ако бъде намерен персонал, приемното отделение и едно отделение с 10 легла ще може да заработи с болни. Засега няма да бъдат приемани болни. Планът е болните да бъдат лекувани в „Пирогов“ и ВМА. Надявам се днес да обяснят на хората ситуацията и който има желание да остане да работи“, посочи тя.

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

http://epicenter.bg/art

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!