Епидемиологът д-р Петър Марков: Скоро ще има стотици заразени и у нас

Епидемиологът д-р Петър Марков: Скоро ще има стотици заразени и у нас

"Очаквам лавинообразно увеличаване на потвърдените случаи на коронавирус. В рамките на седмица-две ще имаме вероятно над 100 случая и след това ще преминем към стотици. Вероятно, за съжаление, ще има и още смъртни случаи. Но много зависи от интензивността на тестването".

Тази мрачна прогноза направи днес в предаването "120 минути" на Би Ти Ви доктор Петър Марков, епидемиолог от Оксфордския университет. Сдържането на епидемията зависи от кокретните мерки от правителството, трябва масимално да се ограничат контактите и близостта между хората, посочи д-р Марков.

Той опроверга разпространеното мнение, че смъртността от коронавируса е по-малка от тази на стандартниягрип: "Категорично не е вярно това. Дори по най-консервативни оценки смъртността е 10 пъти по-висока, т.е. при равно разпространение с това на грипа смъртността ще е многократно по-висока."

Д-р Марков говори и за застрашените групи, като потвърди, че децата и младежите са много малко засегнати. Всекидневието им е да са сред големи групи в училище или детска градина, поради което традиционно са смятани за потенциални разпространители. Но в момента те не изглеждат ключова група за коронавируса, движещата сила са симптоматично болни възрастни.

Относно шока от процента на смъртност в Итали той каза, че качествено ситуацията зависи от навременността на реагиране. "Италия е изненада, видя се, че здравната им система беше сварена неподготвена за епидемията. И когато в болницата идват много напреднали случаи, изключително трудно може да им се помогне. Капациеттът на болниците е напълно натоварен до степен, че на места и половината не могат да приемат. Това означава, че наистина нуждаещите се не получават нужната грижа и тези хора не оцеляват."

Източник/ци: https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...