Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дране до последно? Властта: Всеки има достатъчно пари да си плати сметките и кредитите. Няма да има мораториум върху тези неща

Не се обмислят банкова и данъчна ваканция.

Това се разбра от думите на финансовият министър Владислав Горанов на специална пресконференция за социално-икономическите мерки, свързани с извънредното положение.

„Мораториум върху битовите плащания за времето на извънредното положение е пресилена манджа“, заяви финансовият министър Владислав Горанов и добави, че банките са търговски дружества и няма как държавата да се меси в техните отношения с техните клиенти, затова банките сами трябвало да си решат дали ще искат незабавно да им се платят всички задълженията по кредитите.

Българите са богати това се видя в последните няколко дни, когато всички масово се втурнаха да пълнят количките си в магазините, затова не трябва да си мислим, че не могат да си платят сметките или да си погасят кредитите. Все пак става въпрос за един месец, няма нужда от паника и стресове в това положение.

Предлага се обаче да се удължат сроковете за плащането на данъците.

„Чуват се много гласове от страна на представители на бизнеса за възможните мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянето на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа“, заяви още Владислав Горанов.

С Българска банка за развитие (ББР) ще предложим мерки за ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките, каза още финансовият министър.

„Готови сме с ресурс от държавата да подкрепим. В утрешния ден ще предложим конкретни мерки. Утре при министър Караниколов ще заседава Икономическият съвет – парламентарно представените политически сили и работодатели“, допълни още той.

Според него заради спецификата на кризата ще има и бизнеси, които ще имат нужда от повече работна ръка. Той призова фирмите да не се изкушават от бързо трупане на печалби.

„Готови сме да не толерираме такова поведение, което освен че е неморално, в някои аспекти е и незаконно“, отбеляза финансовият министър.

„Ще предложим две краткосрочни мерки – удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината – 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място“, каза още Горанов.

През следващите дни и седмици ще преоценим големите проекти, включително и в сферата на отбраната.

Създаваме логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облекла. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Звеното ще бъде оглавено от директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Нинова поиска мораториум върху битовите плащания и по-тежки мерки срещу спекулата!

Епицентър, Клуб зет и manimanibg.blogspot.com

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!