Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Подкупи, шпиони и политика

Членове на Асоциацията на китайските студенти и учени към Университета Саймън Фрейзър, Канада (Simon Fraser University Chinese Students and Scholars Association / SFUCSSA). (cssasfu.com)

Matt Gnaizda, Epoch Times- Ню Йорк

„Всъщност така нареченото финансиране на мероприятия от консулството не беше давано на студентската асоциация …Вместо това, средствата бяха давани лично на президента… чековете са директен подкуп за президента. Консулството спира своите чекове, ако нарежданията му не се изпълняват от президента.”.

Дългата ръка на Пекин достига щатските университети и установява контрол над студентски организации, според информация от скорошни репортажи. Мрежа от подкупи, шпиони и политически натиск ръководи десетки китайски студентски групи из САЩ, за да изпълняват директивите на местните китайски консулства за потискане и клеветене на групи, които не са по вкуса на китайската комунистическа партия..

Списъкът със засегнатите университети е дълъг и разнороден: Колумбийският университет, Нюйоркският университет, Университетът на Рочестър, Калифорнийският университет в Сан Диего, Калифорнийският университет в Санта Круз, Университетът на Минесота и Университетът на Тенеси в Кноксвил (Columbia University, New York University, the University of Rochester, U.C. San Diego, U.C. Santa Cruz, the University of Minnesota, and the University of Tennessee, Knoxville). Тези и много други учебни заведения имат Асоциации на китайските студенти и учени (Chinese Students and Scholars Association / CSSA), или еквивалента на политическата или финансова връзка с местното китайско консулство.

Например, финансовият отчет на CSSA към Университета на Тенеси за 2005 г. показва, че 80% от бюджета на асоциацията, или 1 400 щ.д., са дошли от пари, дадени от китайското посолство. В САЩ има поне 109 CSSA и сега започват да се повдигат въпроси дали и други асоциации имат подобни връзки с местните консулства.

CSSA на Колумбийския университет е такъв един пример. Указът на организацията с гордост изтъква: „Одобрено от: Генералното консулство на Народна Република Китай в Ню Йорк”. Допреди няколко седмици борда на съветниците на асоциацията се състоеше само от двама члена: Фанглин Ай (Fanglin Ai) и Да Яо (Da Yao), и двамата – служители от китайското консулство в Ню Йорк.

През последните няколко седмици, след като статия в TheEpochTimes отбеляза за неговия подозрителен борд на съветници, клубът добави двама съветници от университета с не-китайски произход: Дийн Беатрис Териен и Кесая Браун (Dean Beatrice Terrien and Kecia Brown) от Отдела за многонационална културна (Office of Multicultural Affairs).

Изглежда, че китайското консулство дава наставления на членовете на CSSA да осуетяват мероприятия, които биха могли да представят комунистическия режим в лоша светлина.

Например на 20 април 2007 г. Колумбийският университет проведе форум под надслов „Новият геноцид на Китай”. Сред държалите на него реч бе известният канадски адвокат по човешките права, Дейвид Матас (David Matas), чийто доклад „Кървава реколта” съдържа 31 вида доказателства за това, че вътрешните органи на последователите на преследваната духовна практика „Фалун Гонг” са отнемани насила в китайски държавни болници и продавани нелегално за трансплантации.

Две дузини от членовете на китайската студентска асоциация в Колумбийския университет (CUCSSA) дойдоха за да попречат на форума. Те правиха опити да прекъсват изказващите се, носеха плакати с комунистически лозунги и насаждащи омраза думи. Двама от студените трябваше да бъдат отстранени от района на университета с полиция, заради буйното им поведение. [Съветник на CSSA – консулът Да Яо (Da Yao) – отказа да коментира този инцидент и затвори телефона, когато му бе позвънено от TheEpochTimes].

Освен това, на уебсайта на CUCSSA има девет статии в раздела „Животът в Ню Йорк”, публикувани след форума от 20 април. Всяка от тях отправя клевети към Фалун Гонг и всяка една е директно взета от сайта на китайското посолство във Вашингтон.

Според серия от имейли, препратени на TheEpochTimes от студент в мейлинг листа на студентската асоциация, CUCSSA и нейните членове са също финансирани от китайското консулство. Имейл от 23 април 2002 г. обещава, че на всеки член на асоциацията ще бъдат заплатени по 30 щ.д., за да се включи към групата, посрещаща китайския президент Ху Джинтао (Hu Jintao). Четири години по-късно, преди посещението на Ху Джинтао в Йейлския университет (Yale University) на 20 април 2006 г., членовете на CSSA получили имейл, обещаващ безплатно пътуване с автобус до Нюхейвън, Кънектикът (Newhaven, Connecticut), безплатни закуска и обяд и безплатен транспорт до Търговския център в Уудбъри (Woodbury Outlet Mall). Само автобусите за това мероприятие биха стрували над 1000 щ.д., като разходите не са били поети от Колумбийския университет.

В Университета на Ню Йорк ситуацията не е по-различна. Неговият Китайски културен клуб (Chinese Culture Club), подобен на CUCSSA, се опита да спре провеждането на Конкурса по класически танци в сградата на Центъра за сценични изкуства „Скърбол” към Нюйоркския университет (NYU's Skirball Center for the Performing Arts).

Причината за опитите на китайските студенти да спрат това културно събитие е продуцентът на конкурса по танци: Телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Television / NTDTV), некомерсиална китайска телевизия, чийто репортажи са често с критична насоченост към китайския комунистически режим. Режимът гледа на телевизионната мрежа като на заплаха и през последните пет години не жали усилия за осуетяване на почти всяко значимо мероприятие на базираната в Ню Йорк телевизия. Конкурсът по танци (който след много перипетии бе все пак проведен успешно) не прави изключение.

Проучване на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong / WOIPFG) показва, че Китайският културен клуб към Нюйоркския университет е действал под опеката – ако не и под директния контрол – на китайското консулство, за да попречи на мероприятието.

Подкупи и шпиони

Преди десет години г-жа Янпин Лу (Yanping Lu) била председател на CSSA в колежа по медицина „Албърт Айнщайн” в Ню Йорк (Albert Einstein College of Medicine in New York). Тя сподели пред TheEpochTimes, че по онова време не е съзнавала напълно, че от китайското консулство я използват за шпионаж. Малките подаръци от консулството – на цена 300 щ.д. всеки – тя приемала за нещо обичайно и не се замисляла за това по-обстойно. Впоследствие консулството поискало от нея да събира сведения за колегите си студенти.

„Веднъж от консулството поискаха да събера информация за всички студенти и академици, за да се състави списък. Първоначално сметнах, че идеята е добра, защото хората биха могли да се опознаят и да си помагат”, каза Лу. „Впоследствие започнах да се чувствам все по-неловко. Като мисля за това сега, осъзнавам, че аз всъщност съм  шпионирала.”.

Г-н Юнчин Ю (Yunqing You) бива избран за президент на CSSA в Университета на Минесота през 2002 г. Наскоро след това той бива представен на служител от китайското консулство в Чикаго, наречен Жиакай Чен (Jiacai Cheng). През годината, в която Ю бил президент, Чен му изпратил чекове за общата сума от 3 000 щ.д., адресирани лично на негово име (Ю незабавно ги депозирал в сметката на CSSA).

„Всъщност така нареченото финансиране на мероприятия от консулството не беше давано на студентската асоциация”, каза Ю пред TheEpochTimes. „Вместо това, средствата бяха давани лично на президента… чековете са директен подкуп за президента. Консулството спира своите чекове, ако нарежданията му не се изпълняват от президента.”.

Според бивш гостуващ професор в Йейлския университет, д-р Юмин Джан (Yuming Zhang), китайският режим разполага с голям брой шпиони в САЩ. Негов познат, работещ в китайското консулство, който пожелал да остане анонимен, разкрил пред д-р Джан, че „китайското консулство внедрява хора във всички студентски асоциации, китайски църкви, китайски вестници, китайски общества, демократични организации и групи хора, които практикуват Фалун Гонг в Ню Йорк. Задълженията им са да събират информация, да пропагандират идеологията на китайската комунистическа партия и да сеят раздори.”

Г-н Жианджонг Ли (Jianzhong Li) бил президент на Китайската асоциация в Калтек (Caltech Chinese Association) през 1996 г. В статия, предоставена неотдавна на TheEpochTimes той пише: „По онова време почти всички мероприятия на китайските студенти в южна Калифорния бяха организирани от мен и мой колега, по заповед на китайското консулство в Лос Анжелис.”.

През 1998 г., след като напуска организацията на китайските студенти, г-н Ли научил, че ФБР е наблюдавало дейността му и продължава да наблюдава активните членове на многобройните организации на китайските студенти в страната, за които се счита, че са под контрола на ККП.

Г-н Лисин Янг (Lixin Yang), трикратен вицепрезидент на CSSA в университет в Брюксел, Белгия, каза в интервю за Телевизия Ню Танг Дайнъсти, че той изпитва съжаление към студентите, въвличани в политиката на китайската комунистическа партия.

„За голям брой китайски студенти, следващи в чужбина, поддържането на добри отношения с китайските консулства е начин да покажат своя патриотизъм; те обичат страната си, но погрешно приравняват китайския комунистически режим с Китай… мисля, че в действителност китайските студенти често може и да не знаят за нарежданията, издадени от консулствата, и за истинската умисъл зад тези нареждания, повечето от които имат политически цели.”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!