Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фрог позна: Цветанов прави партия. Критиките към Борисов набират скорост

.
Цветан Цветанов и Бойко Борисов Източник: БГНЕС

Идеята е да направим срещи в областните центрове. Що се отнася до политически проект, аз смятам, че това, което имам като отзиви от срещите, които провеждам, почти навсякъде се поставя темата от необходимостта от нов политически проект. Защото в момента център-дясно политическото пространство не се чувства представено.
Това заявяи бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на седмицата пред местен тутракански вестник. Източници на Фрог нюз потвърдиха, че той и екипът му са в трескави преговори с различни малки и големи граждански организации, които да се влеят в новата му партия. Още преди седмица прогнозирахме, че "питката се меси", но сега вече тя е официално потвърдена. Ще удари ли Цветанов Бойко Борисов вече не е въпросът в политическите среди, а кога ще го направи. Критиките към управлението на ГЕРБ набират скорост. Интересното е, че тактиката, която е предприета върви от периферията на страната към нейния център. Източниците ни твърдят, че Цветанов е имал среща с представители на масонските ложи по черноморието и по-конкретно в Бургас. След това кампанията му набира скорост в Северна България, от където вече се вижда, че критиките към Борисов се заострят и сгъстяват.

На въпрос на "Тутракански глас" как ще определите днешното управление на държавата, Цветанов отговаря така: „Можем да го определим с известни кризи, в които се влиза през определен период от време - кризата с водата в Перник, кризата с боклука, който вече е обхванал цялата страна. Коронавирусът и бежанският поток, който в момента е на външната граница на Европейския съюз, дадоха възможност да се отклоним от кризисните проблеми.

За голямо съжаление, през последните 3-4 години са се натрупали огромни проблеми и точно затова си задаваме въпроса дали административния капацитет на компетентните агенции и институции, имат способността да противодействат и да не допускат това да се случва. Защото в момента се създаде усещането, че в държавата институциите отсъстват. Институционално структурата е нарушена, защото всичко се фокусира върху един човек, който може да решава проблемите. Това не е добре за една демократична държава, която е част от силна и обединена Европа. Когато всичко отива и рефлектира върху Борисов, това означава, че всъщност останалите вече нямат способността да правят политики и да решават проблемите. Не е важно каква ще бъде наказателната политика за дадените нарушители, въпросът е какви са стъпките и мерките, за да не допуснем това да се случва.“

Да направи партия Цветанов има и още един мотив - оказва се, че активистите на Борисов не спят и хората около Цветанов са сплашвани и тормозени. „По никакъв начин не бих искал да се връщаме в период и  време, когато хората да си говорят в малък формат, да ги е страх да си споделят нещо публично, защото знаят, че могат да бъдат уволнени или могат да бъдат репресирани. Защото това, което наблюдавам в Силистренска област, е доста тревожно от гледна точка на това, че вече самите хора казват: "Искаме да чуем това, което би могло да се коментира по теми, свързани с Евроатлантическия център за сигурност, но ние сме предупредени, че подобни срещи винаги могат да доведат неприятности, за тези, които са назначени на някои държавни или общински позиции", заявява още Цветанов.

И продължава с разкриването на тактиката, по която ще набира скорост политическия му проект: „Ние знаем, че София не е България и затова Евроатлантическият център за сигурност направи първото си събитие само преди ден в Русе, заедно с русенската общественост и лектори като проф. Келбечева, която говори за историческата памет, за паметниците, тяхното въздействие върху обществото, начина на манипулации, които могат да бъдат интерпретирани в публичното пространство. А психологът Росен Йорданов говори за въздействието на фалшивите новини върху обществените нагласи и това, което вече започва да затваря възможността да изразява своето мнение свободно."

Запитан за  различните ситуации напоследък в държавата, в които виновни се оказват все министри или държавни служители от коалиционния партньор на управляващите Цветанов също не пести критиките си. Обяснява, че той не прави разграничаване между един от двата коалиционни партньори.  „Аз не знам на коалиционен съвет, на който и аз съм присъствал, да се е говорило, че трябва да се въведе по този начин Наредба 18, с трикратно отлагане на въвеждането й, която създаде едно усещане за невъзможност средният и малкият бизнес да може да оцелее. Когато искаш да правиш политики, ти трябва да си в диалог с всички, които трябва да изпълняват тези законодателни разпоредби. В тази посока смятам, че в много от случаите е нарушена комуникацията“,  дипломатично коментира бившия втори в ГЕРБ темата за сблъсъците в коалицията.

Цветанов определя и като „изключително тревожно“ противопоставянето, което наблюдаваме в последните месеци между Президентството и изпълнителната власт. По думите му противопоставянето и персоналният сблъсък между президент и премиер отслабва външния глас на България във всички международни форуми, в които държавата е представлявана от премиера или президента.

Вероятно Цветанов ще изчака кризата с COVID-19 да омаламощи Борисов и тогава ще нанесе и своя удар срещу него, твърдят източниците ни. По думите им  такава изглежда нагласата на хората които гравитират около него. Освен доказани експерти в различни сфери, които има аргументирани критики към Борисов Цветанов ухажва и млади, образовани най-вече в чужбина хора, които имат политически амбиции, но и собствени ресурси и контакти, които да се мобилизират и активират срещу сегашното управление.

Фрог Нюз

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!