Юристи от цялата страна скочиха срещу извънредното положение на празен лист

Юристи от цялата страна скочиха възмутени срещу решението на Народното събрание да въведе извънредно положение в страната на празен лист. Редица прависти алармираха пред Lupa.bg, че това т. нар. бланкетно решение, което парламентът прие, създава много опасности.

„Съгласно международните изисквания по линия на европейската конвенция за правата на човека и практиката на съда в Страсбург бланкетни решения за обявяване на извънредно положение са недопустими!“, предупреди Борислав Цеков, който е доктор по конституционно право.

Той беше категоричен, че има няколко задължителни елемента за подобен акт. А именно - да се дефинира точно опасността, която ще се преодолява, изрично да се посочат конкретните извънредни мерки, да се оповести срокът за извънредно положение и да се каже съвсем конкретно кои точно граждански права ще бъдат ограничени.

„Ако има бланкетно решение и неправомерно се ограничат права на гражданите, те могат да търсят обезщетение и да осъдят държавата в Страсбург“, поясни Цеков.

„Сигурен съм, че ще се намерят засегнати граждани и организации и България отново ще бъде поставена под санкции“, каза още той.

Като специалист в конституционното право Цеков подчерта, че целта на едно извънредно положение е да защити населението, а не държавата да репресира населението и бизнеса. Точно затова всичко трябвало да е предварително оповестено и конкретизирано.

Управляващите обаче направиха друго – гласуваха извънредно положение с уточнението, че „мерките ще бъдат конкретизирани до края на седмицата“.

„Ако реша, че са ми нарушени правата, може да осъдя държавата – защото аз не знам кои права точно са ми ограничени! Да не говорим, че може всеки полицай да те арестува, защото си излязъл на улицата да караш колело“, коментира пред Lupa.bg опитен столичен адвокат.

М. Екимджиев: Властта загуби респект и уважение заради лошото управление... и доброто УСВОЯВАНЕ?

Източник/ци: https://lupa.bg/n

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...