Следвайте "Буднаера" в Телеграм

До 1 500 лв. глоба за носене на маска по закон

„Да припомним, че има глоби за носене на маски в градския транспорт или по улиците”, заяви журналистът Венцислав Лаков, който има 2 депутатски мандата. Той се позова на закон, който е приет още през 2016г., когато много от настоящите народни представители бяха в НС. При същото това управляващо мнозинство.   Въпросният закон санкционира носенето на "облекло, прикриващо или скриващо лицето". Вносителите му го мотивираха  с предотвратяване на опитите за тероризъм.

Така масовото носене на маски покрай истерията около коронавируса всъщност противоречи на българското законодателство и би следвало да води до административни санкции. Ситуацията пореден път доказва пълната правна некомпетенстност на всички овластени. И в момента т. нар. Закон срещу бурките действа и никой не е отменял  първоначалната глоба от 200 лв. и 1500 лв. за всяко следващо нарушение. Формално всеки, който ходи с противозащитна маска на публично място би следвало да понесе всичко предвидено от буквата на закона. Забраната за облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето се превръща в същински Параграф 22, дори и по време на обикновен сезонен грип.

Същевременно властта сама принуждава към нарушение на собствените си закони, както преди дни стана с винетките. В cгрaдaтa на МС ce влизa caмo (cлeд кaтo e измeрeнa тeмпeрaтурaтa) и c медицинска мacкa нa лицeто зaрaди кoрoнaвируcа.  Всички служителите в сградата, включително и охранителите от НСО също  са с маски. Подобен спецрежим има и за журналистите в НС, които работят от стая-изолатор, за да предпазват здравето на народните избраници.

До един определен момент само премиерът Бойко Борисов стриктно и най-вероятно неволно спазва Закона за бурките. От кадрите, които излъчваха на живо от заседателната зала в МС в началото на седмицата се виждаше, че единствените, които бяха без маски, са премиерът Борисов и министрите му. Което иначе пък обезсмисля мерките. Тогава той дори на няколко пъти се изкашля по време на откритата част от правителственото заседание.

Буквата на закона беше прекрачена в четвъртък, по време на извънредно посещението си в предприятие, което произвежда защитно облекло. Там Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, заедно със здравния министър Кирил Ананиев и шефът на щаба срещу коронавируса Венцислав Мутафчийски бяха накарани да си сложат маски.

Интересното е, че подобни закони са приети и в 7 европейски държави, включително в Швейцария. На фона на коронавирусната епидемия дори се появи нов тип измами по френските улици, пише Le Parisien. Според китайското посолство във Франция някои граждани на КНР са били глобени от фалшиви полицаи за носене на медицинска маска, покриваща лицата им на обществено място. Туристите се разделиха с по 150 евро наистина предвидени от закона, но в полза на фалшиви ченгета. Напомняме, че Петата република беше първата европейска държава, която прие Антибурка закон още през 2010 г..

Източник/ци: https://19min.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!