Учен от БАН за коронавируса: Мерките на щаба за ограничаване на свободата са средновековни

.
Доц. Андрей Чорбанов

”Аз лично смятам, че този тип ограничения на свободата на доста хора, най-вече в големите градове по отношение на посещението на масови прояви, отлагането на всякакви представления, на културни прояви най-вече е изключително средновековно за сметка на това свободното придвижване на огромни тълпи хора в мол, в питейни заведения, в дискотеки и прочие, по никакъв начин не е ограничено”.
Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология в БАН.

"Хубаво е човек да се консултира с възможно най-добрите специалисти. Това, което правим ние - хората, работещи в тази сфера, е да разглеждаме научни статии, които са написани на един, да го кажа криптиран език за широкия кръг хора. Там се коментират проблеми, неща, които в много голяма степен биха обяснили защо се случва това, как се случва", каза още  доц. Чорбанов.

На национално ниво нито един имунолог не е включен в борбата с разпространението на коронавирус у нас, ангажирани са предимно епидемиолози, изтъкна Чорбанов.

"Епидемиологията обаче е един клон, сфера в медицината, който действа много схематично. Това, което се взима като мерки, това което се прави в момента, е равносилно на действията, които биха били логични вследствие на епидемия с особено опасна инфекция. Особено опасни са тези инфекции, които поразяват огромен брой от населението с много висока смъртност. От познатите ни активни вируси тези, които циркулират в момента в света, това е само ебола. Всички останали вируси, които в момента са активни, в много малка степен могат да участват в един такъв параметър като особено опасни", коментира доц. Чорбанов.

Всяка епидемия, екстремна ситуация е тест за интелигентност на държавата, на нейното ръководство и на населението, смята специалистът.

Преувеличени са твърденията, че латентният период, в който вирусът не се проявява е 14, 20, 30 дни. Всички специалисти твърдят, че 4-5 дни е инкубационният период, отбеляза доц. Андрей Чорбанов. "Така че тези двуседмични, триседмични и прочие изолации на хора в никакъв случай не са практични и в много голяма степен са ненужни."

Имунната система в повечето случаи се справя с вирусите, заяви Чорбанов, който обърна внимание върху спекулациите за процента на смъртност от коронавируса. По думите му той "е неправилно показан, защото този процент е валиден единствено за хора, доказани с тази инфекция, хора, които са изявили симптоми и които са били подложени на някакви мерки".

Много голям брой хора прекарват тази инфекция без да разберат, но риск има за хората с имунодефицит, за възрастните хора, подчерта специалистът.

"Хора, които са били подложени на някаква терапия с цел потискане на имунната система - при трансплантации, при хора, подложени на терапии, с тумори. Това също се отнася за хора с вродени недостатъци.",посочи той.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...