Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов отговори на Радев: Беше изчезнал, откъде пак се появи да дава акъл?!

акълия1584008148

„Не ме интересува! Беше изчезнал, отнякъде се появи да дава ъкъл! Нека говорят само лекарите!“.

Това коментира премиерът Бойко Борсов в Габрово по повод думите на държавния глава: „политиците да не се правят на лекари и обратно“.

„Ние само това правим, затова и сложихме най-добрите лекари най-отгоре на щаба. Не знам откъде се появи. Беше изчезнал дълго, а сега откъде се появи да дава акъл?! Ние работим и осигуряваме безопасността„, отсече министър-председателят.

Ние не се произнасяме по медицински теми. Ние се произнасяме по организация и реорганизация на предприятията. Помагаме с всичко възможно, за да може да се произведат възможно най-големи количества от тези облекла“, категоричен бе Борисов.

И благодари няколко пъти на ръководството на предприятието, в което ще произвежда защитни облекла, за вложените усилия. Премиерът подчерта, че трябва да се гордеем с такива цехове, в които работят само българи и правят всичко възможно, за да помогнат в борбата с коронавируса. Във фабриката ще се произвеждат специални дрехи за българските лекари.

В Габрово с министър-председателя е вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш кмет на града, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и началникът на оперативния щаб по борба с коронавируса прф. Венцислав Мутафчийски.

Гостите дезинфекцираха ръцете си на влизане.

Слагайки маска, Борисов се пошегува, че са му големи ушите.

„Целта е да видят хората, че нашата индустрия може да се реорганизира за няколко дни и можем да произведем това, което ни е нужно”, заяви Борисов на влизане.

Премиерът е разпоредил да бъдат направени около 15 000 костюми, казаха от ръководството на фабриката.

Борисов каза, че габровските медици са се справили добре при сблъсъка си с коронавируса. Той напомни, че ще има загуби за цял свят и посочи, че „това никога не е било“ да се затварят граници.

„Без да се поддаваме на паника, но с дисциплина, ние трябва да се справим. Ако ме питате, аз като възрастен човек, ако нещо ме прави оптимист, е това, че децата не са уязвими. Полагаме ежедневни усилия“, каза още Борисов.

Домакините го информираха, че предприятието е от 1912 г. Разказаха му историята на фабриката – кога е създадена, кога е национализирана, а след десетилетия – приватизирана.

Премиерът проследи целия цикъл на производство на защитните облекла и маските.

епи1584007953

„Дотук имаме изработени 40 000 метра от плата, от който се прави облеклото. Използва се по 2,5 метра за гащеризон и можем да произведем в кратки срокове между 15 и 20 хиляди гащеризона. На ден можем да изкарваме по 3300 метра плат“, обясниха домакините на гостите си.

По време на обиколката на Борисов се разбра и, че всички служители в цеха работят при спазване на мерките, предложени от националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Ръководителите на предприятието разкриха още, че на ден ще изкарват по 4 километра плат, който обаче трябва да престои минимум 8 дни, преди да бъде използван за направата на облеклото.

„Няма партида, която да не е тествана за паропропускливост и деламинация. Ние се справихме по отличен начин от миналата неделя. Най-малкото, което можем да направим като обем, е 15 000 гащеризона. Те са за многократна употреба и няма нужда да се перат всеки ден, а може да се прави суха дезинфекция“, обясниха от предприятието.

„Този гащеризон ще може да се използва 100 пъти. Питаха ме за цената. 20 евро като разделите на 100 пъти, този гащеризон нищо не струва. Ние спряхме всички наши договори за износ по препоръка на премиера. Няма никаква сделка с правителството, аз съм патриот и мога дори да ги подаря тези гащеризони. Няма цена, която е по-голяма от човешкия живот“, обяви собственикът на предприятието.

„Всички държави имат дългосрочни договори с фирми производители. Сега обаче спряха износа си и доставките спряха. Сега за кратки срокове имаме 40 000 метра плат. Други фирми също започнаха да правят по 2000 облекла, така че максимално бързо да можем да отговорим на нуждите на нашите медицински сестри, лекари, шофьори, социални работници“, коментира на свой ред премиерът Борисов.

„Благодаря, че отказахте всичките си договори за износ. Имаме няколко хиляди респираторни уреди, но и там поръчките навсякъде спряха. По моя заръка сме осигурили на ген. Мутафчийски по 1, по 2, по 3 респиратора, където колкото има, да ги изкупят“, уточни министър-председателят.

„Довиждане, да сте живи и здрави!“, пожела на работниците излизане от предприятието Бойко Борисов.

След като излязоха от завода, Борисов каза, че маските могат да се свалят, но журналистите да стоят на разстояние от него и останалите членове на правителството. Той разказа как в рамките на 3 дена има произведен плат за защитно производство, кроят се облекла. Целта е максимално бързо да се отговори на нуждите на медицинските специалисти и социални работници. Успокои, че линейките разполагат и с респиратори. Ще бъдат набавени и нови.

„Всички държави-членки имат договори, но доставките в един момент буквално спряха и тогава в спешен порядък събрахме водещи български фирми. Надали има толкова бързо реорганизирани производства! Другите облекла са еднократни, ние се готвим за по-дълго време ситуация.“

Борисов коментира и темата за нелегалната миграция, наричайки я „страхотен бич“. Паралелно с това има и друг проблем, който в България не съществува – нелегалната миграция. Ние имаме 0 миграция, посочи той.

„Оптимист съм, че натискът върху нашите братя и съседи от Гърция ще намалее“, каза той. Българинът може да спи спокойно от втория проблем, който мъчи другите държави“, добави той.

„70 000 маски са деблокирани, минаха на тестове, вече се разнасят. Голям поклон, голяма благодарност на габровските лекари и сестри, които първи се срещнаха с коронавируса. Не само, че се справиха – справиха се с достойно! Сега с министър Ананиев и с министър Горанов ще търсим правилни стимули за тях. Днес Михаил Константинов заговори за война, това са чудовищни загуби. Президентът Тръмп затвори границите, това никога не е било. Трябва да се справим.

Аз като възрастен човек, а и обществото, не се поддаваме на паника, защото, благодарим на Господ, но децата са най-незасегнати от този вируси“, продължи Борисов.

Епицентър

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!