Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът: Изпълнителната власт е хранителната среда на корупцията – КС образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента

Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. Борбата с битовата престъпност не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността, а това означава да се води борба с корупцията там, където има течове. Където е нейната хранителна среда, а именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание“, заяви държавният глава.

Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Там са компетентните хора, които решават“. 

КС образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. Това решиха върховните магистрати, след като в края на януари главният прокурор Иван Гешев отправи такова питане към тях.

Трима съдии са подписали решението с особено мнение. По информация на NOVA, според Атанас Семов няма правна причина за такова питане. Полина Панова пък не открива съдебна практика, на базата на която да се търси тълкуването.

В началото на годината обвинител №1 отправи въпроса до върховните магистрати. Целта е да разбере докъде се простира имунитетът на държавния глава. И по-конкретно, Иван Гешев се интересува кога може да се говори за държавна измяна и кога за престъпление срещу Републиката.

Поводът за това е досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили, което касае проверка на антикорупционната комисия за съпругата на президента. В записи, разпространени от прокуратурата, се чува глас, за който се предполага, че е на Румен Радев.

И така, КС ще отговори на следните въпроси на главния прокурор:

1. Припокрива ли се по съдържание понятието "държавна измяна", използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа "Престъпления против Републиката", Раздел I "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс ?

2. Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ?

3. Понятията "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката "от Наказателния кодекс?

4. Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер ?

5. Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ?

6. Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ? "

Сашо Диков пред Фрог: Хайде прокуратурата да пусне и записа с имената на Домусчиев и Пеевски, а не да цензурира

Евродепутатът от Гърция Димитриос Друцас обяви Борисов за мафиот!

Скандален договор разкрива мащабна корупция на държавно ниво и води към парите, налети в „Барселонагейт“ /документи/

Източник/ци: http://epicenter.bg/

http://epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!